Mainos

Korvaamaton sisustusesine

Sisustus on taitolaji vai onko? Eikö tärkeintä kuitenkin ole viihtyä omassa kodissa ja asua sinulle merkityksellisten esineiden ympäröimänä?

Meillä kaikilla on persoonallinen tapamme sisustaa kotejamme. Toiset pitävät runsaista väreistä ja eksoottisista huonekaluista. Toiset taas saattavat suosia vaaleita sävyjä ja selkeitä linjoja. Kodin sisustus kertoo asukkaastaan hyvin paljon.

Yksittäisillä sisustusesineillä voidaan viestiä harrastuksista tai kiinnostuksen kohteista. Esineillä voidaan myös luoda tunnelmaa. Selkeälinjaisessa pelkistetyssä kodissa muutamalla sisustus elementillä tai esineellä saadaan hyvin luotua lisäilmettä. Mutta oletko koskaan pohtinut, mitä esinettä ilman et voisi olla?

Posliinikukko Fritz

Tiina Lindeman

"Kaikkein rakkain sisustusesine on vihreä posliini kukko, Fritz. Ostimme sen heräteostoksena Frankfurtin lentokentältä. Siellä se istua nökötti hyllyllä ja katseli sillä silmällä, että ostakaa minut. Kukko on vaaleanvihreä ja sillä heiluu jalat hauskasti. Toki se ei välttämättä sovi sisustukseemme, mutta sillä ei ole väliä, sillä se on niin tärkeä meille, sopi tai ei", kertoo Tiina.

Hämeenkoskella asuva Tiina Lindeman haluaa kodistaan löytyvän väriä ja runsaasti esineitä.

"En kestäisi asua vaaleassa steriilissä asunnossa. Tavaraa pitää olla sopivasti ympärillä, sillä askeettisuus ei ole ollenkaan minun juttuni. Huonekalujen tulee olla muhkeita, värikkäitä sekä mukavia. Kunnon valaistus on myös ehdoton juttu viihtyisässä kodissa, sillä usein aamuisin mieheni nukkuessa käperryn sohvalle peiton alle lukemaan romaania. Viherkasvit ovat muovisina oikein mukavia ja aidot kukat sitten muiden kodeissa. Minä en todellakaan ole mikään viherpeukalo. Leikkokukkia tulee kyllä ostettua aina silloin tällöin", Tiina toteaa.

Lindemanien kodissa sisustus on muodostunut itsellään ajan kuluessa. Tavaroita on ostettu sekä heräteostoksina että suunnittelemalla. Mukaan mahtuu myös paljon vanhaa perittyä tavaraa. Suurin sisustukseen vaikuttava ostos on ollut olohuoneen punainen sohva.

"Olemme enempi tai vähempi törmänneet esineisiin ja sitä kautta sitten ostaneet. Voisikin sanoa, että sopivan tavaran eteen tullessa se joko sopii kuin nenä päähän tai sitten sitä ei edes harkitse ostettavaksi. Jos saisin päättää, niin ostaisimme vielä kotiimme rahin, jonka päälle olisi mukava nostaa iltaisin jalat tv:tä katsellessa", miettii Tiina.

Tiinan mielestä ihanneasunnon tulisi olla avara ja valoisa. Kaiken pitäisi kodissa olla myös toimivaa ja helppokäyttöistä.

"Ihanneasunnossa olisi isoja huoneita, yhtenäinen keittiö, olohuone ja ruokahuone. Sisustuksen tulisi olla värikästä ja ilmeikästä. Haluaisin huonekalujen ja muiden sisustusesineiden olevan kirkkaanvärisiä. En niinkään välitä maalauksista, vaan haluaisin että seinillä olisi runsaasti valokuvia omasta elämästämme. Lisäksi talon tulisi sijaita järvenrannalla. Raskaan työpäivän päätteeksi voisin sitten istahtaa omalle laiturille ihailemaan auringonlaskua."

Vanhat muotokuvat

Virve Lankkinen

Lahtelainen Virve Lankinen nimeää rakkaimmiksi sisustusesineikseen vanhemmistaan valokuvien pohjalta maalatut muotokuvat.

"Nämä on tehty joskus 30-luvun alkupuolella. Äitini on kuvassa 19-vuotias. Taulut ovat minulle muisto vanhemmistani ja siksi niin rakkaat. Ne kuuluvat sisustukseen aina, vaikka kaikki muu muuttuisi", sanoo Virve.

Virve Lankinen pitää sisustuksessa tärkeimpänä helppohoitoisuutta, neutraalia värimaailmaa sekä nahkaisia huonekaluja.

"Tavaraa ei missään nimessä saa olla liikaa. Selkeä puhdaslinjainen koti on kaunis. Minusta huonekalujen tulee olla helposti liikuteltavissa, jotta siivoaminen on helppoa ja huonekalujen paikkoja voi myös näin helpommin vaihdella", Virve pohtii.

Lankisten kodin sisustus on muodostunut värien mukaan. Virve pitää mustasta ja valkoisesta, joten kodin värimaailma on hyvin pelkistetty. Musta väri on myös siivoamisen kannalta hyvä, sillä siinä ei niin helposti näy pöly ja lika. Mattoja on niukasti, jotta kodin kaunis parkettilattia pääsisi paremmin esille, lisäksi ilman mattoja pölyäkin kertyy vähemmän. Huonekaluja Lankisten kotiin on ostettu sekä harkiten että heräteostoksina, lisäksi osa on vaihdettu ystävien kanssa.

"Koti ei saa olla liian pelkistetty, vaan eläminen pitää ehdottomasti näkyä. En pidä itseäni kovin hyvänä sisustajana, mutta eikö se oma ja perheen viihtyminen ole tärkeintä", miettii Virve.

Negatiivisina asioina omassa kodissaan Virve pitää tavaran määrää sekä liian kapeita ikkunalautoja.

"Mikäli olisi mahdollista muuttaa sisustusta hieman niin olohuoneesta ottaisin paljon tavaraa pois. Tavaroita kun on kertynyt aivan liikaa. Lisäksi haluaisin leveät upotetut ikkunalaudat, joihin voisin laittaa valokuvia ja kynttilöitä tai viherkasveja kauniisti esille. Uudet upeat verhot toisivat myös lisäilmettä muuten niin vaaleaan olohuoneeseen. Toki olen myös pitkään haaveillut kunnon lepotuolista, valkoisesta nahkasohvasta, lasipöydästä sekä tehokkaista valaisimista. Ainahan niitä haaveita on", naurahtaa Virve.

Vinttikoira Morris

"Tärkein kotimme sisustusesineistä on tuttavan maalama taulu Morriksesta, entisestä koirastani. Taulu on yhä edelleen vuosien jälkeen kehystämättä, mutta se ei ole minua haitannut. Morriksen kuva riippuu olohuoneen seinällä asuntomme keskeisimmällä paikalla, vaikka ei siihen täysin sopisikaan", Silva Lankinen Tampereelta naurahtaa.

Kahden pienen pojan äiti pohtii kodin sisustusasioita hieman erilaisin näkökulmin. Kodin pitää olla toimiva ja mukava. Silva mainitseekin yksinkertaisuuden yhtenä näkökulmana sisustuksessaan.

"Kodin pitää olla mukava ja kotoisa, sellainen silmää miellyttävä", toteaa Silva.

Tamperelaisessa kodissa huonekaluja on ostettu hajanaisesti vuosien saatossa.

"Vasta viimeaikoina on mietitty, miltä kaikki huonekalut näyttävät yhdessä. Tumma nahkasohva on aika dominoiva elementti, jonka mukaan on sitten hankittu samansävyisiä puisia huonekaluja. Mielestäni huonekalujen ei tarvitse olla samaa sarjaa tai edes samalta valmistajalta, kunhan värit stemmaavat yhdessä", kertoo Silva.

Kysyin Lankiselta, että mikäli hän saisi ylimääräistä rahaa sisustusta varten, niin mitä hän kodissaan muuttaisi?

"Jos olisi kunnon budjetti, jolla panostaa sisustukseen, palkkaisin ehdottomasti sisustussuunnittelijan. Haluaisin kotiimme lisää värejä. Kokonaisuus saisi olla yksinkertainen ja moderni. Ostaisin uuden sohvan, jossa olisi mahdollisimman mukava olla, sekä lisäksi tehokkaan valaisimen olohuoneeseen", miettii Silva.

Lankisen mielestä heidän kodissaan on kaikki aikalailla kohdallaan. Vain pienet yksittäiset asiat häiritsevät, kuten esineet, joita olisi voinut hankkia kokonaisuuden kannalta. Sisustajana Silva ei pidä itseään kovin kaksisena.

"Tärkeintä minusta omassa kodissa on se, että siellä on hyvä olla. Kotona ei saisi kokoajan ottaa jokin päähän, vaan siellä tulee voida rentoutua ja unohtaa kiireet. Ennen kaikkea kotona pitää pystyä nauttimaan perheestä."

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus

Kuvat: Johanna Tamminen/ Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.