Korumies Arvi, 12, toivoo nuorille enemmän tukea ja tasa-arvoa yrittäjyyteen – "Kun meitä yrittäjiä tulee niin lyödään tavallaan  pataan"

Suomen todennäköisesti nuorin yrittäjä tietää ettei yrittäjyys ole aina ruusuilla tanssimista. Arvi Martikainen toivookin, että nuoria autettaisiin yrittäjyyteen liittyvissä asioissa enemmän.

12-vuotias Arvi, eli korumies Arvi päätti aloittaa yrittämisen olleessaan 10-vuotias. Puoli vuotta myöhemmin uudella yrittäjällä oli hallussaan jo toiminimi.

Yrityksen perustaminen tarkoittaa erilaisia ilmoituksia ja papereiden täyttämistä, mikä on tullut tutuksi myös Arville. Arvi kertookin, että häntä yrittäjyyden polulla eteenpäin on auttanut hänen äitinsä.

– Olen yrittänyt hoitaa minun yrittäjyysasiat niin hyvin kuin minä itse pystyn. Minulla on ollut rakas äitini aina tukena näissä asioissa, Arvi kertoo.

Byrokratiaverkko ei kuitenkaan katso ikää. Ongelmia on välillä syntynyt. Arvin äiti, Taija Martikainen uskookin, että ihmisillä joilla ei ole yrittäjyystaustaa voi olla vaikeauksia joihinkin yrittäjyyteen liittyvien asioiden hoidossa.

– Jos ajatellaan, että ihminen, joka ei ole toiminut yritysmaailmassa koskaan, niin silloin voi olla hyvinkin helposti ehkä liian isolta kuulostava byrokraattinen viidakko hoidettavana.

Lisää palvelua ja selkeyttä nuorille

Arvi haluaa nostaa esille kohtaamansa epätasa-arvon alaikäisiin yrittäjiin liittyen. Yrityksen perustamisen yhteydessä Patentti ja Rekisteröintihallitukseen täytyy tehdä ilmoitus. Täysi-ikäinen yrittäjä voi hoitaa asian sähköisesti, mutta alaikäinen vain paperitse, joka maksaa enemmän.

– Koska olen alle 18 vuotta, en voi rekisteröityä omilla verkkopankkitunnuksilla ja jouduin maksamaan enemmän, Arvi harmittelee.

Arvi ja hänen äitinsä toivovatkin, että nuorille voisi olla enemmän omia palveluita ja esimerkiksi helpommin ymmärrettäviä lomakkeita.

– Voisiko sivutoimisesti koululaisena tai opiskelijana yrittäjyyttä harjoittaville olla helpompia ratkaisuja, kuten oma yritysneuvonnan numero ja ymmärrettävämpiä kaavakkeita tai toimintatapamalleja, Martikainen pohtii.

Arvi huomauttaakin, että nuorelle yrittäjälle ei pidä asettaa liikaa esteitä.

– Halutaan paljon nuoria yrittäjiä, mutta sitten kun meitä yrittäjiä tulee niin lyödään tavallaan pataan. 

Arvi selventää tarkoittamaansa vielä niin sanotusti ratsastajan silmin.

– Jos olet aloitteleva kilparatsastaja ja sinulle laitetaan kentälle 1,5 metrin este ja sinulta vaaditaan täydellistä suoritusta, niin et voi tehdä sitä jos olet vasta aloittelija ja et ole koskaan ennen hypännyt. Minun mielestäni olisi järkevämpää, että jos ei ole koskaan ennen hypännyt, niin niitä esteitä lasketaan alemmas, eikä vaadita heti täydellistä suoritusta, Arvi sanoo.

Nuorille yrittäjille enemmän porkkanaa

Nuoren yrittäjän touhuja seurannut äiti heittääkin ehdotuksen, miten nuorien yrittäjien arkea ja intoa voitaisiin parantaa.

– Nuorten sivutoimisten yrittäjien tulot valtiolle ovat pieniä, joten ei tulisi suuria tappioita, jos vaikka esimerkiksi nuorten yrittäjien ALV-rajat olisivat hieman korkeampia. Lisäksi verotusta voisi helpottaa nuorilta yrittäjiltä, koska he kuitenkin työskentelevät pääosin opiskelijana tai koululaisena, Martikainen ehdottaa.

Osa kunnista tarjoaa apua uusille yrittäjille

Osa kunnista haluaa tukea nuoria yrittäjiä tarjoamalla erilaisia palveluita. Esimerkiksi Pukkilan kunta tarjoaa ilmaista yritysneuvontaa uusille yrittäjille.

– Arvikin on käynyt ammatti-ihmisen yritysneuvonnassa. Mutta se on vain kunnan tuki nuorille yrittäjille, mutta ei ole mitään sellaista valtakunnallista saatavilla, Martikainen sanoo.

Oliko yritysneuvonnasta mielestäsi hyötyä, Arvi?

– Todellakin oli. Sain apua käytännön alkuasioissa, kuten yrityksen rekisteröinti-ilmoituksen tekemisessä.

"Aina pitää uskoa unelmiin"

Vaikka yrityksen perustamisbyrokratia voi pelottaa, ei Arvin mukaan sitä kannata kuitenkaan pelätä.

– Elämässä tulee eteen vaikeita asioita ja joskus menee motivaatio näissä hommissa, mutta muistakaa, että työ palkitsee aina ja estot on tehty ylitettäviksi sekä elämässä että kentällä. Aina pitää uskoa unelmiin, koska jonakin päivänä ne toteutuvat, jos tekee kovasti töitä.

 

Lue myös:

    Uusimmat