Mainos

Korruptiotutkijan erottaminen horjuttaa Latvian hallitusta

Korruptionvastainen KNAB-virasto on viime vuosina tutkinut useita laajoja korruptiojuttuja, joihin on kytkeytynyt maan johtavia poliitikkoja.

Latvian pääministerin Aigars Kalvitisin pyrkimys erottaa maan johtava korruptiotutkija horjuttaa jo maan hallitusta.

Kalvitis ilmoitti tänään eroavansa itse, ellei parlamentti vahvista korruptionvastaisen KNAB-viraston johtajan Aleksejs Loskutovsin erottamista.

Oppositio taas vetosi presidentti Valdis Zatlersiin, jotta tämä hajottaisi parlamentin ja määräisi maahan uudet vaalit. Kalvitisin arvostelijoihin liittyi myös puoluetoveri, ulkoministeri Artis Pabriks.

Riiassa järjestettiin myös pääministerin vastainen mielenosoitus, johon osallistui parituhatta ihmistä. Latvian johtava päivälehti Diena julkaisi ilmoituksen, jonka mukaan hallitus on Loskutovsin kimppuun käydessään ylittänyt rajan ja vaarantanut koko laillisen järjestelmän.

Kalvitis perustelee Loskutovsin kelvottomuutta virkaansa sillä, että KNAB:ssä olisi käytetty väärin valtion varoja. Latvian syyttäjänvirasto ei kuitenkaan löytänyt perusteita rikostutkintaan.

Monet Latviassa epäilevät, että korruptiotutkijat olivat pääsemässä turhan lähelle pääministerin poliittisia liittolaisia. KNAB on viime vuosina tutkinut useita laajoja korruptiojuttuja, joihin on kytkeytynyt maan johtavia poliitikkoja.

Jupakkaan puuttui alkuviikosta myös Yhdysvaltain Latvian-suurlähettiläs Catherine Todd Bailey, joka poikkeuksellisen suorasanaisesti kehotti Nato-liittolaista välttämään takapakkia korruptionvastaisessa taistelussa.

(MTV3-STT-BNS-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.