Korruptiosyytteet varjostavat Kiinan lähestyvää puoluekokousta

Kiinan kommunistinen puolue päätti tänään valmistelunsa perjantaina alkavaa 15. puoluekokousta varten. Puolueen keskuskomitea hyväksyi istunnossaan poliittiset muutokset, jotka on määrä vahvistaa puoluekokouksessa ja lmoitti myös erottaneensa Pekingin entisen puoluejohtajan Chen Xitongin puolueesta. 67-vuotiasta Cheniä odottaa nyt syyte osallisuudesta laajaan korruptioskandaaliin.

Keskuskomitean hyväksymän työraportin uskotaan suosittelevan valtion omistuksen vähentämistä elinkeinoelämässä ja yksityisen yritteliäisyyden kannustamista. Puoluejohtaja Jiang Zeminin on määrä esitellä työraportti perjantaina puoluekokoukselle. Keskuskomitean istunnon jälkeen julkistamassa tiedotteessa ei kerrottu tarkemmin selonteon sisällöstä. Uutistoimisto Xinhua sanoi, että "istunnossa käytiin demokratian ja solidaarisuuden hengessä lämmin keskustelu useista avainkysymyksistä, jotka koskevat Kiinan uudistamista ja avautumista sekä ensi vuosisadalle ulottuvan sosialistisen modernismin kehittämisestä".

Tiedotteen mukaan puoluekokous on myös tekemässä lisäyksen puolueen sääntöihin ensimmäisen kerran useaan vuoteen. Ennakkoarvailuissa on esitetty, että lisäys käsittäisi edesmenneen Deng Xiaopingin poliittisia ajatuksia. Entuudestaan säännöissä on mukana puhemies Maon poliittisia ohjeita.

Pekingin "keisaria" odottaa syyte

Puolueesta erotettu Chen Xitong on korkea-arvoisin puoluejohtaja, joka joutuu oikeuden eteen vastaamaan korruptiosyytteisiin. Päätös Chenin erottamisesta puolueesta tehtiin uutistoimisto Xinhuan mukaan jo elokuun lopulla.

Chen oli keskuskomitean mukaan käyttänyt hyväkseen virka-asemaansa, kavaltanut suuret määrät kallisarvoisia tavaroita ja käyttänyt julkisia varoja rahoittaakseen yltäkylläistä elämäänsä. Syyttäjäviranomaiset ovat jo aloittaneet syytekirjelmän laatimisen Cheniä vastaan.

Chen nimitettiin pääkaupungin Pekingin puoluesihteeriksi vuonna 1989. Puoluesihteerin vahva asema teki hänestä varsinaisen keisarin pääkaupunkiseudulla. Lounais-Kiinasta kotoisin oleva Chen saapui pääkaupunkiin jo vuonna 1949, jolloin hän myös liittyi kommunistiseen puolueeseen. Vähä vähältä hän nousi korkeammalle urallaan, kunnes hänet vuonna 1979 nimitettiin varapuoluesihteeriksi ja kymmenen vuotta myöhemmin vaikutusvaltaiseksi puoluesihteeriksi. Perheen ympärillä on kohuttu jo pitkään. Kesällä Chenin poika sai kymmenen vuoden vankilatuomion rakennusalalla tapahtuneiden epäselvyyksien vuoksi.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat