Mainos

Korruptioskandaali USA:ssa - pikkukaupungin johto kiristi ökypalkkansa asukkailtaan

Kalifornialaisessa Bellin pikkukaupungissa on paljastunut mittava korruptioskandaali. Kaupungin johto on kiskonut asukkailta ja liikeyrityksistä valtavia summia ja maksanut rahoilla itselleen huippukorvauksia. Kaikkiaan Bellin asukkailta on peritty laittomasti ainakin 5 miljoonaa euroa

Bellin kaupungissa asuu noin 40 000 asukasta, joista valtaosa (noin 90 prosenttia) on latinoja. Paikalliset bisnekset ovat enimmäkseen pieniä perheyrityksiä, kuten autokorjaamoita, ravintoloita ja lähikauppoja.

Lehden tekemä selvitys johti korruption jäljille

Bellin johdon rikokset alkoivat paljastua viime kesänä, kun kaksi Los Angeles Timesin toimittajaa tutki, millaisia palkkoja eri kaupunkien johtajat tienaavat.

Bellin johto ei suostunut kertomaan palkkojaan vapaaehtoisesti, vaan sanomalehti joutui hankkimaan tiedot oikeusteitse.

Tutkimuksessa paljastui, että Bellin pormestari Robert Rizzo tienasi euroissa liki 600 000 vuodessa, eli kaksi kertaa enemmän kuin Yhdysvaltain presidentti. Kaikkine etuineen Rizzo tienasi viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa.

Myös kaupungin muut johtavat virkamiehet nostivat huippupalkkaa.

Poliisipäällikkö tienasi vuodessa 340 000 euroa ja pormestarin avustaja 280 000. Palkat ovat isompia kuin neljän miljoonan asukkaan Los Angelesin kaupungin vastaavista viroista maksettavat korvaukset.

Yrityksiltä perittiin "erikoismaksuja"

Rahat johdon huippupalkkoihin kiristettiin asukkailta. Esimerkiksi kaupunkilaisten kiinteistöverot ja muut veroluonteiset maksut paisuivat kuin ilmapallo. Lisäksi korvauksia kovisteltiin paikallisilta bisneksiltä.

Muun muassa ravintoloitsijoilta, autokorjaamoilta ja kauppiailta perittiin erikoismaksu, jos yritykset eivät tuottaneet kaupungille tarpeeksi verotuloja.

Esimerkiksi autopesulan omistaja Gerardo Quiroz joutui pulittamaan kuukausikorvausta siitä, että harjat eivät jynssänneet asiakkaiden autoja tarpeeksi kiivaaseen tahtiin. Gerardo suoritti kaupungille kaikkiaan 7500 euroa tällaisia ylimääräisiä maksuja. Aikakin parikymmentä yritystä patistettiin lisämaksuihin.

Kaupunkilaiset saamassa korvauksia

Poliisi pidätti syyskuussa pormestarin ja seitsemän muuta virkamiestä kavalluksesta ja verovarojen väärinkäytöstä.

Nyt virkamiehet ovat vapaalla jalalla lunnaita vastaan odottamassa oikeudenkäyntejään. Kaupunginjohtaja Rizzo ja suurin osa muista virkamiehistä on eronnut tehtävistään vapaaehtoisesti.

Kaupungin asukkaat ovat alkaneet saada korvauksia maksamistaan ylimääräisistä maksuista.

Bellin kaupunki on parhaillaan Los Angelesin piirisyyttäjän holhouksessa.

Viranomaiset selvittävät yhä, kuinka paljon kaiken kaikkiaan kaupungin virkamiehet huijasivat kaupunkilaisilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.