Korruption kitkemiseksi riittää vielä tehtävää Suomessakin

Transparency Suomen puheenjohtaja Santeri Eriksson pitää yllättävänä, että Suomi on parantanut sijoitustaan korruptiovertailussa. Sijoitus on noussut viime vuoden kuudennesta neljänneksi. Suomi jakaa neljännen sijan Ruotsin kanssa ja on kärkikolmikosta vain 0.1 pisteen päässä.

- Tämä tulos ei nyt ole mikään merkittävä muutos, mutta voidaan sanoa, että kansalaiset ja media eivät ole hyväksyneet tätä maan tapaa, Eriksson summaa viitaten vaalirahoituskohuun.

Erikssonin mukaan olisi vielä toimia, joita Suomessa voitaisiin tehdä avoimuuden parantamiseksi. Suomesta puuttuu edelleen monien kansainvälisten sopimusten edellyttämä korrputionvastainen viranomainen. Lisäksi kuntien työntekijöiltä puuttuu kokonaan täsmällinen ohjeistus siitä, millaisia lahjoja saa ottaa vastaan ja millaisia ei.

- Suomessa joissain kansainvälisissä yrityksissä on ilmoituskanava korruptiotapauksista. Sellaisen voisi ottaa julkisellakin puolella käyttöön, että työntekijät voisivat ilmoittaa luottamuksellisesti korruptioepäilyistä, Eriksson ehdottaa.

Laman koettelemat maat tippuivat

178 maan vertailussa korruptoituneimmat maat olivat Somalia, Burma ja Afganistan. Selvää heikennystä läpinäkyvyydessä on Erikssonin mukaan tapahtunut Kreikassa, Unkarissa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Sen sijaan Tanska, Uusi-Seelanti ja Singapore pitävät jaettua kärkisijaa tänäkin vuonna.

- Kyllä näitä maita yhdistää luottamus viranomaisiin ja viranomaistoiminnan laillisuusperiaate. Tietenkin kaikki on toimivia demokratioita, oikeuslaitos toimii hyvin ja kansalaiset voivat luottaa siihen, että kaikkia kohdellaan lain edessä tasavertaisesti.

Myös toimiva ja vapaa media katsotaan korruptionvastaisessa toiminnassa erittäin tärkeäksi.

Lue myös:

    Uusimmat