Korruption kitkeminen epäonnistunut EU:n hakijamaissa

Korruption kitkeminen on epäonnistunut EU:n hakijamaissa, käy ilmi Transparency International -järjestön tuoreesta vuosiraportista.

Euroopan unioniin ensi vuonna liittyvät maat ovat pääosin epäonnistuneet taistelussa korruptiota vastaan. Monissa hakijamaissa korruptio on hakuprosessin aikana lisääntynyt, ilmenee Transparency International -järjestön tuoreesta vuosiraportista.

Korruption kitkeminen hallinnosta ja taloudesta on ollut yksi EU:n keskeisistä vaatimuksista tulokkaiden jäsenneuvotteluissa. Hakijamaat ovatkin uudistaneet korruption vastaista lainsäädäntöään EU-vaatimusten mukaiseksi, mutta lakien täytäntöönpano ontuu pahasti, todetaan raportissa.

Toukokuussa 2004 EU:hun liittyy 10 uutta jäsentä: Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tshekki, Slovakia, Unkari, Slovenia sekä Kypros ja Malta. Hakijamaista suurin, lähes 40 miljoonan asukkaan Puola, on selvinnyt korruptiotaistelussa kaikkein kehnoimmin. Korruptio on lisääntynyt jatkuvasti vuoden 1996 jälkeen ja Puola on pudonnut 133 maan vertailulistalla 64. sijalle. Listan ykkönen on Suomi, jumbosijalla on Bangladesh.

Viro ja Slovenia selvinneet parhaiten

Itä-Euroopan ja Baltian maissa korruptio on levinnyt yhteiskunnan kaikille tasoille. Sitä pidetään niin arkipäivään kuluvana, ettei sitä koeta edes ongelmaksi. Myös tiedostusvälineet suhtautuvat korruptiotilastoihin ja -epäilyihin varsin vaisusti. Parhaiten tulevista EU-maista selviävät Slovenia, Viro ja Kypros. Niiden korruptiotaso on Ranskan ja Espanjan tasolla, mutta alhaisempi kuin Italian ja Kreikan.

Hakijamaista esimerkiksi Unkari, joka vielä viime vuonna oli listalla sijalla 33, on tänä vuonna sijalla 40, vaikka korruption kitkeminen on ollut kahden viime hallituksen ohjelman tärkeimpiä tavoitteita.

Baltian maista korruptoitunein on Latvia. Se on pudonnut sijalta 52 sijalle 57. Latviaan on vastikään perustettu korruption vastainen virasto. Sen johtajan nimittäminen tosin on ollut poliittisesti vaikeata.

Liettua on maailman listalla sijalla 41, Viron sijoitus on 33. EU-jäsenyyttä vielä odottavissa Romaniassa ja Bulgariassa korruptio on myös lisääntynyt. Romania on hännänhuippuna sijalla 83.

Rakennusurakoista koulun arvosanoihin

Korruptoituneissa yhteiskunnissa liikkuvat suuret rahat mm. rakennus- ja liiketoimintalupia ja julkisia hankintoja tekevien viranomaisten ja yritysten välillä. Myös oikeuslaitokset ovat alttiita lahjuksille, ja oikeutta voi ostaa. Monissa maissa myös poliitikot kasvattavat tulojaan lahjuksilla ja valtion omaisuuden yksityistämisestä liikenevillä rahoilla.

Arkipäivän tyypillisiä korruption ilmentymiä ovat mm. poliisin lahjominen, opiskelupaikkojen ja arvosanojen ostaminen tai leikkausjonojen ohittaminen setelitukun turvin. Korruptioon syyllistyneitä virkamiehiä on vasta viime aikoina ryhdytty rankaisemaan. Puolassa on tänä vuonna erotettu jo yli 30 tullimiestä, ja Unkarissa on rangaistuksen saanut kymmeniä poliiseja. Silti esimerkiksi Tshekissä selviää vielä vakavasta liikennerikkomuksesta antamalla poliisille 100 euroa. Samalla summalla voi Puolassa ostaa ajokortin jos epäonnistuu ajokokeessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat