Mainos

Korruptio vaivaa maailman kouluja

Joissakin maissa maksetaan palkkoja olemattomille opettajille tai annetaan lahjuksia parempien arvosanojen toivossa.

Kouluissa ja yliopistoissa tapahtuvaan lahjontaan ja petoksiin hukkuu maailmanlaajuisesti miljardeja euroja joka vuosi, kerrotaan Unescon tuoreessa raportissa. YK-järjestö muistuttaa, että menettelyt heikentävät mahdollisuuksia tasapuoliseen koulutukseen.

Joissakin maissa jopa 80 prosenttia koulutukseen käytettävistä varoista, palkkoja lukuunottamatta, kulkee korruptoituneiden viranomaisten kautta. Palkkanauhojen tutkiminen osoitti, että muun muassa Hondurasissa ja Papua Uudessa-Guineassa maksetaan palkkoja olemattomille opettajille. Puolassa lahjuksia annetaan esimerkiksi jotta lapsi pääsisi kouluun tai saisi parempia arvosanoja.

Korkeakoulutuksessa petokset ilmenevät väärennettyinä tutkintoina ja vilpillisesti myönnettyinä opiskelupaikkoina. Raportin mukaan internetissä väärennettyjä tutkintoja tarjoavien tekaistujen yliopistojen määrä nelinkertaistui vuosien 2000 ja 2004 välillä 800:aan.

Järjestö suosittelee, että koulutusvarojen käyttöä pitäisi alkaa valvoa tarkemmin. Hyvänä esimerkkinä raportissa mainitaan Uganda, joka on onnistunut kitkemään korruptiota kouluista.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.