Korruptio on Unkarissa kukoistanut Viktor Orbánin hallituskaudella

Kriittisen median toimintaa hankaloitetaan, tuomioistuinten riippumattomuutta rajoitetaan, keskuspankki otetaan poliitikkojen talutusnuoraan ja julkisia tilauksia junaillaan häikäilemättä hallitusta lähellä oleville yrityksille.

Unkarin maine on pääministeri Viktor Orbánin aikana muuttunut mustaksi. Tunnetun unkarilaisekonomistin mukaan syytöksissä, myös niissä, jotka väittävät korruption lisääntyneen, on vinha perä.

- Kyllä minä pelkään, että korruptiota on nyt enemmän kuin aikaisemmin, Portofolio.hu- talousanalyysisivuston ekonomisti István Madár sanoo.

Konkreettisia todisteita väärinkäytöksistä on vähän, mutta väitteitä kuuluu kaikilta tahoilta. Orbánin Fidesz-puolueen sanotaan haalivan taloudellisten tukijoiden avulla hallintaansa toisaalta tiedotusvälineitä ja toisaalta sellaista liiketoimintaa, joka takaa verotuloja valtiolle. Yhtenä esimerkkinä mainitaan tupakan vähittäiskauppa.

Hallitus tarvitsee rahaa

- Puoluerahoituksessa ja julkisissa hankinnoissa tapahtuu varmasti asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa, Madár myöntää.

- Hallitus yrittää löytää rahoituslähteitä, joiden avulla se pystyy pitämään lupauksensa kevyemmästä verotuksesta, hän perustelee.

Madár tähdentää kuitenkin, ettei kysymys ole vain pääministeri Orbánista ja hänen hallituksestaan.

- Normisto ei täällä Unkarissa ole vielä samalla tasolla kuin monissa läntisissä talouksissa ja myös asenteet ovat erilaisia, nuori ekonomisti erittelee.

- Tämä ei ole mikään ihme, kun muistaa, miten kauan me elimme kommunistisessa järjestelmässä eikä tilanne ennen kommunismia ollut korruption suhteen paljon parempi, hän jatkaa.

Pankit vihollisia

Valtion tiukentuneen otteen ja valvonnan taustalla on myös erityisesti kansainvälisiin rahoituslaitoksiin kohdistuva kansalaisten kauna.

Vuosien 2008-2009 finanssikriisistä ja sen vaikutuksista syytetään myös Unkarissa nimenomaan kansainvälisiä pankkeja. "Jumala suojelkoon meitä Goldman Sachsilta", kirkuivat banderollit myös viimeisimmässä Orbánin kannattajien mielenosoituksessa Budapestissa.

Moni tavallinen unkarilainen taputti käsiään, kun Orbnin hallitus sääti lain, jonka mukaan ennen kriisiä otetut valuuttalainat sai vaihtaa edullisella kurssilla forinttilainoiksi. Operaation aiheuttamat tappiot jäivät pankkien maksettavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat