Korruptio, epäeettinen toiminta ja poliisi

Keskiviikkona julkaistun poliisibarometrin mukaan joka neljäs (26%) kansalaisista uskoo, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa, kuten sisäisiä varkauksia, petoksia, valtion omaisuuden väärinkäyttöä tai työtovereiden seksuaalista häirintää.

Poliisibarometri on sisäministeriön teettämä mielipidekysely. Linkki koko kyselyyn SM:n sivuilla tässä.

Taloustutkimus haastatteli vajaata tuhatta kansalaista kasvokkain eri puolilla maata.

Barometrejä on vuosien varrella tehty useita, mutta poliisin korruptoituneisuudesta kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa. Kysymys kuului: "Miten todennäköisenä pidätte sitä, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa (esim. sisäisiä varkauksia, petoksia, valtion omaisuuden väärinkäyttöä tai työtovereiden seksuaalista häirintää)".

Vastaukset jakautuivat näin:

- 4 % erittäin todennäköisenä

- 22 % melko todennäköisenä

- 4 % ei osaa sanoa

- 51 % melko epätodennäköisenä

- 19 % erittäin epätodennäköisenä

Kysely tehtiin viime vuoden loka-marraskuussa. Tämä ajankohta onkin tässä mielenkiintoinen.

Kyselyn tekemisen jälkeen julkisuudessa ovat olleet mm.  poliisiylijohtajan virkakyydit, Helsingin huumepoliisien sekä krp:n ja Vantaan poliisin epäillyt väärinkäytökset.

Toki poliisin sisäisiä ongelmia on ruodittu aiemminkin. Vuosi sitten julkisuudessa kerrottiin poliisin työpaikka-ahdistelusta. Poliisiammattikorkeakoulun ja työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan joka viidettä naispoliisia on ahdisteltu seksuaalisesti työyhteisössä. Soneran urkintajutussa poliisi hankki teletietoja hankittu kyseenalaisin keinoin. "Kahvikassavarkauksia" paljastuu aina toisinaan.

Ensi alkuun tuntuu, että väärinkäytöksiin uskova määrä 26 % olisi suuri, mutta se taitaakin kuitenkin olla turhan pieni. Tosin oletettavaa tietysti tällaisessa kyselyssä on, että vastaaja mieltää korruption tai epäeettisen toiminnan laajamittaiseksi.

Laajamittaisesta korruptiosta ei ole nähty merkkejä.

Poliisiylijohtaja Jorma Toivanen nimesi korruption  barometrin julkistamistilaisuudessa suureksi uhaksi poliisitoiminnalle. Hän piti tärkeänä, että "mitään ei lakaista maton alle, vaan kaikki tutkitaan ja selvitetään organisaation itsensä toimesta."

Asenne on tietysti oikea - etenkin jos siihen vielä lisätään, että paljastuneista tapauksista kerrotaan julkisesti.

Lue myös:

    Uusimmat