Mainos

Korot pysyvät alhaalla, kiitos EU:n vakausrahaston

Suomen euribor-korot pysyvät matalina EU-maiden vakausrahaston ansiosta, uskoo Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila.

- Lainajärjestelmä vahvistaa entisestään sitä, että euriborin korkotaso Suomessa pysyy todella matalana. Tämän tyyppisissä olosuhteissa ei voi kuvitella, että Euroopan Keskuspankki lähtisi rahapolitiikkaansa kiristämään, Uotila kertoo MTV:n uutisille.

EU-maat pääsivät varhain aamulla sopuun suuresta lainajärjestelmästä. Vakausrahaston kokonaisarvo nousee 750 miljardiin euroon Kansainvälisen Valuuttarahaston mukaan tulolla. Suomen osuus on reilut kahdeksan miljardia euroa.

Vakautusrahastosta voitaisiin tukea vaikeuksiin ajautuvia EU-maita, jotka eivät saa enää lainaa kohtuullisella korolla kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta. Vapailta markkinoilta ei oikein enää löytynyt lainaajia muun muassa Portugalille ja Espanjalle, jotka kuitenkin tarvitsevat isoja lainasummia estääkseen taloutensa kaatumisen.

- On syytä uskoa, että nämä Euroopan maat saavat taas lainaa markkinoilta euroalueen ollessa lainojen takaajana.

Uotilan mukaan EU maat olivat "pakkoraossa" lainajärjestelmän kehittämisen suhteen. Sopu vakautusrahastosta on rauhoittanut markkinoita.

- Mikäli sopimukseen ei olisi päästy, niin silloin rahoitusmarkkinat olisivat romahtaneet. Todellinen pelkotila olisi levinnyt ja yhä useampi sijoittajataho olisi ajatellut, ettei näille Euroopan valtioille olisi uskaltanut lainaa antaa, Uotila toteaa.

- Kaiken kaikkiaan tämä on todella positiivinen uutinen ja tällä pärjätään nyt vähän aikaa. Sopimusta on väistämättä seurattava kaikkein velkaisimpien euromaiden kova budjettikuri ja sen toteutumisen vahtiminen. Ehdot kriisilainalle ovat todella tiukat ja niitä valvoo EU:n komissio.

Markkinoiden positiivinen reaktio vakautusrahastoon voi periaatteessa synnyttää ylinopeaa inflaatioita.

- Se, mikä tästä voi seurata, on inflaation vauhdittuminen, mutta sen ehkäisemiseksi on Euroopan Keskuspankilla menetelmät vetää markkinoilta pois ylimääräistä rahaa. Minun mielestäni on syytä luottaa EKP:hen, ettei tämmöinen pelko pääse realisoitumaan, Sampo Pankin pääekonomisti uskoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.