Koronaviruksen toiseen aaltoon valmistaudutaan myös lääkealalla – rokotteesta tulossa logistinen ponnistus: "Kaikki haluavat sen mahdollisimman nopeasti"

Koronapandemia heikentää lääkkeiden saatavuutta 8:42
Koronapandemia on luonut haasteita myös lääkkeiden saatavuuteen

Koronaviruksen tartuntaluvut ovat jälleen nousussa ja se voi vaikuttaa jälleen myös lääkkeiden saatavuuteen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen kertoo, että lääkkeiden saatavuus Suomessa on tällä hetkellä kuitenkin normaali.

Myös lääketeollisuuden toimitusjohtaja Sanna Lauslahden mukaan lääkkeiden saatavuus on pysynyt hyvällä tasolla Suomessa.

– Koko kriisin aikana olemme selvinneet potilaiden näkökulmasta kohtuullisen häiriöttä. Toimijoiden välisellä yhteistyöllä olemme pystyneet erinomaisesti varmistamaan suomalaisten potilaiden häiriöttömän lääkkeiden saatavuuden, Lauslahti kommentoi Uutisaamun haastattelussa

Ennakointia ja tiedottamista

Lääkkeiden saatavuudessa voi ilmetä ongelmia myös normaalioloissa. Tilanteisiin reagoidaan Pelkosen mukaan tiettyjen mekanismien avulla niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Pelkosen mukaan ratkaisevassa asemassa ovat erityisesti ennakointi ja reaaliaikainen tiedottaminen.

– Yritämme aina löytää ratkaisun, että potilaat saavat lääkkeitä. Eli huolehditaan logistiikkaketjuista ja ennakoinnista.

Yhteistyön voimaa peräänkuuluttaa myös Lauslahti. Hänen mukaansa epidemian keskellä toimiminen on tiivistänyt lääketeollisuuden yhteistyörivejä entisestään.

– Meillä kaikilla on yhteinen tavoite: häiriötön lääkehoito potilaille.

Riskinä keskittyminen

Uutiset lääketeollisuuden valmistusketjun keskittymisestä ovat herättäneet huolta kuluttajissa viime vuosien aikana. Pelkosen mukaan lääkkeiden keskittyneeseen valmistukseen voi sisältyä riskejä.

– Se muodostuu ongelmaksi, jos riskien hallinta ei ole kunnossa. Olemme nähneet sitä, että lääkevalmistus on turhan keskittynyttä tänä päivänä.

Koronaviruksen ensimmäisen aallon aikana haasteeksi muodostuivat logistiset muutokset. Lauslahden mukaan eri maiden rajojen sulkeutuminen ja laivaliikenteen häiriintyminen aiheuttivat haasteita, joihin ala ei viruksen toisen aallon kohdalla halua enää törmätä.

– Ei ole kenenkään edun mukaista lähteä Euroopan puolella sulkemaan rajoja ja asettamaan vientikieltoja. Meidän kaikkien yhteinen etu on se, että Euroopassa toimitaan solidaarisesti ja pidetään huolta jokaisesta eurooppalaisesta.

Luvassa yhden tuotteen monopoli?

Koronaviruksen toisen aallon voimistuessa tarve koronavirusrokotteelle kasvaa entisestään. Rokotteeseen liittyy useita kysymysmerkkejä, mutta yksi asia on varmaa: kysyntä tulee olemaan suurta.

Pelkosen mukaan rokote tulee olemaan alalle logistinen ponnistus.

– On luonnollista, että kun tehokas ja turvallinen rokote saadaan, kaikki haluavat sen mahdollisimman nopeasti.

Lauslahden mukaan Suomessa valmistaudutaan tulevaa rokotetta varten tälläkin hetkellä. Toiveena kuitenkin on, ettei markkinoille synny yhden tuotteen monopolia.

– Pidetään peukkuja, että sieltä tulee useampia tuotteita ulos.

Lue myös:

    Uusimmat