Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut koronavirustaudin sairastaneiden rokotussuositusta.
Kaikille 18 vuotta täyttäneille koronan sairastaneille rokottamattomille voidaan antaa ensimmäinen rokoteannos jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastamisen jälkeen.
Sairastettu koronatauti muodostaa THL:n mukaan yhtä rokoteannosta vastaavan immuunivasteen. Tutkimusten perusteella koronan sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän vasteen kuin kaksi annosta saaneet, jotka eivät ole tautia sairastaneet, tiedotteessa kerrotaan.
THL suositteli joulukuussa toisen rokoteannoksen tarjoamista koronataudin sairastaneille. Toinen annos sairastaneilla vastaa kolmatta rokoteannosta sairastamattomilla. Toista annosta suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville taudin sairastaneille.
THL huomauttaa tiedotteessaan, että jos ensimmäinen rokote on saatu ennen koronavirustartuntaa, rokotteen ja tartunnan välin on oltava vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.
Kolmatta rokoteannosta THL suosittelee taudin sairastaneille voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.
Altistuneita koululaisia ohjeistetaan seuraamaan oireitaan
THL on päivittänyt myös korona-altistumisiin liittyvää suositustaan varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten osalta.
THL suosittelee, että samassa tilassa oleskelleille tiedotetaan altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita. Myös kodin ulkopuolisia kontakteja suositellaan n viiden päivvälttämäään ajan.
Oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa katsotaan THL:n mukaan pienen riskin altistumiseksi. Suositus koskee myös rokotettuja.
Tilannearvion lasten mahdollisista altistumisista sekä päätöksen karanteeniin asettamisesta tekee edelleen ensisijaisesti kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, THL linjaa tiedotteessaan.
THL muistuttaa lisäksi noudattamaan voimassa olevia suosituksia, kuten etäisyyden pitämistä, kasvomaskin käyttöä ja käsihygieniaa kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.