Koronakuolemien ennätyspäivät seuraavat toistaan, Trump aikoo silti höllätä koronatoimia, viranomaiset kauhuissaan: "Meillä ei ole tarpeeksi testauskapasiteettia"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt pysäyttää rahoituksen Maailman terveysjärjestö WHO:lle – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, kuinka Yhdysvalloissa ollaan suhtauduttu asiaan 2:46
Keskiviikkona Trump ilmoitti keskeyttävänsä rahoituksen maailman terveysjärjestö WHO:lle.

Yhdysvalloissa terveysasiantuntijat ovat varoittaneet maan hallintoa koronavirusrajoituksien höllennyksistä.

Presidentti Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat on todennäköisesti ohittanut koronaviruksen leviämishuipun. Hän sanoi keskiviikkona tartuntatilastojen antavan ymmärtää, että uusien tartuntojen huippu olisi jo takanapäin. Hän myös hehkutti Yhdysvaltain testauskapasiteetin kasvavan eniten maailmassa.

Trump on aikeissa kertoa torstain päivittäisessä koronaviruslehdistötilaisuudessaan ohjeistaan maan talouden uudelleenavaamiselle. Asiantuntijat ovat eri mieltä, kertoo New York Times. Monen mukaan maassa ei ole riittävästi koronavirustestejä tartuntojen jäljittämiseen eikä siksi esimerkiksi ihmisten töihin paluuta voida pitää turvallisena.

Lisäksi vasta-aineita mittaavat testit, jotka paljastavat, onko joku jo sairastanut koronaviruksen, ovat vasta nyt saapumassa viranomaisten käyttöön.

– Testaaminen on äärimmäisen tärkeää koronaviruksen seuraavassa aallossa, jossa tavoitteena on havaita ja jäljittää pienemmät tautiketjut, sanoo Duken yliopiston terveyspolitiikan keskuksen johtaja Mark McClellan.

Hänen mukaansa tähän vaaditaan huomattavasti nykyistä isompi testikapasiteetti. Hänen mukaansa testauskapasiteettia ollaan kasvattamassa ja Yhdysvalloissa voidaan tehdä 2 miljoonaa testiä viikossa, mutta todennäköisesti vasta toukokuun lopussa.

Myös Yhdysvaltain liike-elämän johtajat ovat New York Timesin mukaan varoittaneet Trumpin hallintoa siitä, että talous ei voi avautua, jolleivat ihmiset koe turvalliseksi palata normaaliin elämään. Tämä vaatii taas enemmän testausta.

New York vaatii kansallista apua testauksen lisäämiseen

New Yorkin kuvernööri, demokraatti Andrew M. Cuomo taas vaati liittovaltiolta apua testauksen lisäämiseen.

– Mitä enemmän testejä, sitä vapaampi talous. Mutta meillä ei ole tarpeeksi kansallista kapasiteettia testaukseen. Emme voi tehdä niitä vielä. Se on totuus, hän sanoi New York Timesin mukaan.

New York on ollut yksi pahiten koronaviruksen runtelemista alueista Yhdysvalloissa. John Hopkinsin yliopiston laskurin mukaan New Yorkin kaupungissa virukseen on kuollut lähes 11 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat