Korona vei yksin asuvan Lauraliisan, 96, vähätkin seuramenot – nyt kylässä käy 17-vuotias Malva: "Juttua riittää tosi paljon"

3:04
Katso videolta, kuinka 96-vuotias Lauraliisa Pitkänen kertoo yhteisestä ajastaan lähes 80 vuotta nuoremman Malvan kanssa.

Suomalaisista eläkeläisistä jopa yli kolmannes kärsii yksinäisyydestä. Koronatilanne on entisestään rajannut vanhusten liikkumista kotinsa ulkopuolella. 

Yksin asuva 96-vuotias Lauraliisa Pitkänen ilahtuu, kun 17-vuotias Malva Pentikäinen saapuu pitämään seuraa. Pentikäinen käy Pitkäsen luona kerran viikossa parin tunnin ajan jutustelemassa – tai ainakin kuuntelemassa.

– Sinä kuuntelet ja minä kerron pitkästä elämästäni, Pitkänen kuvailee kaksikon yhteistä ajanviettoa.

Ikäihmisten hyvinvointia pyritään parantamaan Gubbe-toiminnalla, jossa nuoremmat sukupolvet pitävät vanhuksille seuraa ja auttavat arjen askareissa. Painotus on sosiaalisessa toiminnassa, yhdessä olossa.

Tarinoita sota-ajasta

Lähes 80 vuotta nuorempi Pentikäinen on käynyt Pitkäsen luona kesästä asti, mutta lyhyessäkin ajassa on saanut kuulla paljon.

– Lauraliisa on tosi aurinkoinen ja valovoimainen. Ja juttua riittää tosi paljon, Pentikäinen kertoo.

Tarinaa riittää muun muassa sota-ajasta, sillä Karjalassa syntynyt Pitkänen palveli jatkosodassa ilmavalvontalottana. Pentikäinen kertoo Suomen historian kiinnostavan, ja Pitkäsen kokemukset ovat auttaneet ymmärtään sitä paremmin.

"Kukaan ei liiku mihinkään"

Nuoren Pentikäisen käynnit ovat piristys Pitkäsen muuten melko yksinäiseen olemiseen. Onneksi Peppi-kissa pitää seuraa joka päivä.

Elämä voisi olla aktiivisempaakin. Koronavirus on vaikuttanut vähiinkin tapaamisiin.

– Minulla on muutama ystävätär, mutta ei kukaan lähde mihinkään nyt, kun liikkuminenkin on vaarallista, Pitkänen harmittelee.

Yksinäisyyttä väheksytään

17-vuotiaan Pentikäisen mielestä on surullista, että koronatilanne luo yhä enemmän yksinäisyyttä. Hän ajattelee, että Gubben kaltaisen toiminnan tarve kasvaa entisestään korona-aikana.

– Minusta tuntuu, että tällaisen pandemian edessä yksinäisyyden tunnetta väheksytään, kun kaikille vain sanotaan, että pysykää kotona, Pentikäinen sanoo.

Elämäniloa Pitkäsellä riittää edelleen yllin kyllin. Hän onkin päättänyt: satavuotiaaksi pitää elää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja