Korona-aika on parantanut myös Suomen ilmanlaatua – pisin puhdas jakso vuosikymmeniin

1:05
Korona-aika on parantanut myös Suomen ilmanlaatua – pisin puhdas jakso vuosikymmeniin

Paitsi maailmalla, ilmanlaatu on parantunut myös Suomessa koronaepidemian aikana. Esimerkiksi Helsingin ilmanlaadun mittausasemilla ei ole pakokaasujen pitoisuuksissa mitattu näin pitkää puhdasta jaksoa vuosikymmeniin. 

Liikenne on vähentynyt selvästi pääkaupunkiseudulla koronaepidemian aikana. Se näkyy suoraan ilmanlaadun paranemisena.

– Ilmanlaatumittauksissa näkyy erittäin selvästi ilmanlaadun paraneminen täällä pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi pakokaasuperäisen typpidioksidin pitoisuudet ovat noin puolittuneet pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisissä ympäristöissä tämän poikkeustilanteen aikana, vahvistaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi.

Pitkä puhtaan ilman jakso pakokaasupitoisuuksissa

Näin pitkää puhtaan ilman jaksoa pakokaasupitoisuuksissa ei pääkaupunkiseudun mittausasemilla ole havaittu vuosikymmeniin.

– Näin pitkää puhdasta jaksoa - puhutaan 6 viikon jakson keskiarvosta - en äkkiä löytänyt noin 30 vuoden mittaushistoriasta vilkasliikenteisistä mittauspaikoista, kertoo Niemi.

Lyhyempiä puhtaita jaksoja on toki ollut muulloinkin.

– Jos on syksyn sateita tai viikonloppuyö, täällä on puhtaita hetkiä ollut lähiaikoinakin. Vastaavasti korona-aikana on ollut aamuruuhkan aikana korkeitakin pitoisuuksia, jos on ollut tyynet sääolot. Myös katupölyä on ollut runsaasti ilmassa viime viikkoina, muistuttaa Niemi.

Etätyö voi muuttaa liikkumistottumuksia

Kun liikenne taas vilkastuu, ilmanlaatu todennäköisesti huononee. Toki sekin on mahdollista, että korona-ajan kokemukset muuttavat ihmisten liikkumista.

– On vaikea arvioida autoliikenteen kehitystä, mutta voisi arvella, että palataan kuitenkin aika normaaliin tilanteeseen autoliikenteen osalta. Toisaalta voihan se olla niinkin, että esimerkiksi etätyö aktivoi ihmisiä liikkumistavan muutoksiin, pohtii Niemi.

Vähentyneet liikennemäärät ovat parantaneet ilmanlaatua muissakin Suomen kaupungeissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja