Koroma: Tupon ennakkoehdot estävät vakavat neuvottelut

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma kehottaa aloittamaan tuloneuvottelut ripeästi ilman ennakkoehtoja.

Tulopoliittisella ratkaisulla ei Koroman mukaan ole asiallista yhteyttä palkansaajapuolelta "uhkavaatimuksena ilmoitettuihin" työelämän lainsäädäntöä koskeviin kysymyksiin. Palkansaajapuoli on vaatinut, että työsopimuslain uudistuksesta, osa-aikaeläkkeistä ja työttömyysturvasta on saatava tyydyttävät ratkaisut ennen neuvottelujen aloittamista.

-Yhtä perustellusti voisi vaatia korjauksia työrauhaa rikkoviin ns. pelisääntökysymyksiin ennen kuin tuloneuvotteluja käydään. Vakavia neuvotteluja ei kuitenkaan voi käynnistää ehdollisesti, jos mahdollisen sopimuksen arvo on aina toissijainen, Koroma huomautti Kotkassa torstaina.

Työnantajapuoli on tähän viikkoon asti varsin vaitonaisesti seuraillut palkansaajapuolen tupopuheita. Palvelutyönantajat esitti TT:n kanssa samansuuntaisia kantoja alkuviikosta.

Ketä oikein painostetaan

Oikein mitoitetusta tuloratkaisusta hyötyisivät Koroman mukaansa kaikki, kun sopimuksella kyettäisiin muun muassa hillitsemään inflaatiota. Tupon kaatuminen taas olisi huono uutinen erityisesti työttömille.

-Hallituksen uhkaamista kieltäytymällä koko kansantalouden kannalta järkevien sopimusten tekemisestä - sitähän tuposta kieltäytyminen ilmeisesti tarkoittaa - on vaikea ymmärtää. Painostaako ammattiyhdistysliike hallitusta vai itseään uhkaamalla toimia palkkapolitiikassa jäsenistönsä kokonaisetujen vastaisesti? Koroma katsoo, ettei muun muassa inflaation kiihtymisestä johtuva reaaliansioiden odotettua hitaampi kehitys oikeuta palkansaajia hyvitysvaatimuksiin.

-Itse asiassa yritykset ja palkansaajat ovat samassa tilanteessa: kummatkin joutuvat hyväksymään tulojen ja hyvinvoinnin siirtämisen Suomesta öljyntuottajille. Teollisuuden nokkamies varoittaa, että tupon kaatuminen ja kovat palkankorotusvaateet saattavat syödä hallituksen ehdottamien veronkevennysten tuomaa ostovoimaa.

TT:ssä on laskettu veronalennusten vastaavan bruttotuloksi muutettuna 3-4 prosentin palkankorotusta. Jos tuloneuvottelut saadaan alkuun, selvitettävänä on sekä sopimuskauden pituus että sopimuksen kattavuus.

Koroman mukaan on esimerkiksi epäselvää, haluaako palkansaajapuoli kaksi- vai kolmivuotista sopimusta ja ovatko pitkiä sopimuksia keväällä tehneet alat valmiita tulemaan mukaan tupoon vai tukevatko ne vain tupon tekemistä yksivuotiset sopimukset solmineille aloille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat