Mainos

Korkouutinen ei rauhoittanut markkinoita

Keskuspankkien koronlaskut eivät ole onnistuneet rauhoittamaan markkinoita kuin hetkellisesti. Rahamarkkinat ovat pysyneet edelleen kireinä, ja pörssien alakulo jatkunut.

Osakemarkkinoiden alavirettä vakavampi asia on epäluulosta kumpuava poikkeuksellinen kireys rahamarkkinoilla ja koko rahoitusjärjestelmässä. Keskuspankkien mukaan koronlaskujen tarkoituksena oli helpottaa kriisin kourissa kamppailevien rahoitusmarkkinoiden likviditeettiä. OP-Pohjolan-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm arvioi, että markkinoiden ensireaktiot eivät paljon lupailleet toimenpiteen tehosta.

- Päällimmäisenä asiana tuntuu edelleenolevan epäluottamus ja markkinoiden jumiutuminen, sanoo Lindholm.

Nordean pääekonomisti Leena Mörttinen arvioi keskuspankkien ohjauskorkojen laskujen rauhoittavan tilannetta, mutta alla oleva ongelma säilyy edelleen.

- Kysymys on siitä uskaltaako yksityinen sektori laittaa pääomaa pankkisektoriin, jos julkisensektorin politiikkaa on muuttunut, sillä tavoin kuin näimme Lehman Brothersin apauksessa muuttuneen, Mörttinen arvioi.

Pörsseissä ollut synkkä syksy

Euroopan suurissa pörsseissä laskua on ollut tänään viidestä kuuteen prosenttia ja Helsingin pörssissä kurssilaskua kertyi yli neljä prosenttia. Jo ennen keskuspankkien korkoliikettä kiinni menneessä Tokion pörssissä Nikkei-indeksi painui yli yhdeksän prosenttia. Kyseessä oli indeksin jyrkin pudotus yli 20:een vuoteen.

Maailman pörsseissä osakkeet painuvat nyt lähes laidasta laitaan markkinatilanteen painamina. Finanssikriisin säikäyttämät sijoittajat suosivat nyt valtioiden lainapapereiden kaltaisia "turvasatamasijoituksia". Toisaalta kursseja painaa myös se, että useat pankit ja muut sijoittajat ajautuvat akuutissa rahapulassaan pakkomyynteihin.

Finanssikriisin syyskuussa tapahtuneen kärjistymisen jälkeen pörssien luisu on ollut jyrkkää. Esimerkiksi Helsingin pörssin yleisindeksi on niiannut viimeisen kuukauden aikana noin kaksikymmentä prosenttia. Tämän vuoden aikana Helsingin pörssin yleisindeksistä on kärähtänyt lähes viisikymmentä prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.