Mainos

Korkman: Vahva euro onkin heikko dollari

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa, että eurolle kuuluu nyt yllättävänkin hyvää.

Uudessa kirjassaan Euro - valuutta vailla valtiota Korkman arvioi, että euron pienestä positiivisesta vireestä huolimatta edelleen kriisimaissa on suuria riskikeskittymiä.

– Kun euron käyttöä aloitettiin, oli toiveajattelua, että maat ja niiden taloudet samankaltaistuvat. Näin ei käynyt. Eurooppa ei ole nyt, eikä ollut aluksikaan optimaalinen talousalue, Korkman sanoo.

Korkmanin mielestä nykyisen kilpailukyvyn ja viennin pulma on se, että euro on turhan vahva suhteessa dollariin. Euro valuuttana ei kuitenkaan oikeasti ole professorin mukaan kovinkaan vahva, vaan dollari on liian heikko. Samalla Yhdysvaltojen hallinto sellaisessa tilassa, että jatkuvasti on pelko kaaoksesta.

Professorin mielestä Suomessa tarvitaan lyhyellä aikavälillä voimakasta palkkamalttia varsinkin kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Perinteiseen kysymykseen markan palauttamisesta Korkman sanoo, että jos vanha valuutta, kuten Ruotsissa, on säilytetty, sen kanssa pärjää. Kun kerran euroon on siirrytty, siitä ei ilman laajamittaista katastrofa voi irtaantua.

– Eurosta irrottautuminen olisi lakimiesten taivas.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.