Mainos

Korkman perää työehdoista sopimista työpaikoilla

Evan toimitusjohtaja SixtenKorkman väläyttää myös pakkosovinnon mahdollisuutta vaikeissa työriidoissa.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtaja Sixten Korkman lisäisi palkkojen ja muiden työehtojen sopimista yrityksissä ja työpaikoilla, jopa yksilökohtaisesti. Palkkojen on vastaisuudessa oltava nykyistä kannustavampia, hän toteaa tänään julkaistussa selvityksessään.

Korkman pitää nykymallisia tulopoliittisia kokonaisratkaisuja aivan liian kaavamaisina ja kannustaa Suomen ottamaan oppia muista Pohjoismaista. Niissä on kyetty pitämään palkkamaltti, vaikka keskusjärjestöt ovatkin sivussa palkankorotusneuvotteluista.

TUPO?

Samaa mieltä oli selvitystä kommentoinut valtiotieteiden tohtori Juhana Vartiainen. Talouden mullistukset ja sopeutumispakot iskevät nykyisellään yksittäisiin yrityksiin ja jopa niiden yksittäisiin toimintoihin, ei niinkään enää koko toimialaan kerrallaan. Niinpä yritykset kilpailevat yhä enemmän yrityksinä, ei toimialana, joten palkoilla kannustaminen on yhä tärkeämpää.

Korkman ravistelisi myös valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kolmikantaista yhteistyötä. Nykyisellään tämä kolmikanta meillä pitkälti päättää muun muassa sosiaaliturvasta ja osin veropolitiikastakin.

KOLMIKANTA?

Hän ei niele näkemystä, että Suomen talouden hyvä veto viimeisen kymmenen vuoden aikana selittyisi verotupoilla. Verotupot voivat johtaa myös hakoteille.

Kolmikannan ylikorostuminen hämärtää vastuunjakoa ja voi jähmettää päätöksentekoa.

- Näyttää siltä, että hiljattain sata vuotta täyttänyt Suomen eduskuntalaitos ei ole kaikilta osin kyennyt juurruttamaan parlamentarismin periaatteita maahamme kovin syvälle, Korkman kirjoittaa.

Korkman väläyttää raportissaan myös pakkosovinnon mahdollisuutta vaikeissa työriidoissa. Hänen mukaansa olisi syytä harkita, voisiko julkinen valta patistaa osapuolet tämmöisessä tilanteessa sopuun riippumattoman välimiesmenettelyn pohjalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.