Mainos

Korkeista kolesteroliarvoista selko jo lapsena

Alttius korkealle kolesterolille voidaan havaita jo lapsena. Puolella lapsista, joilla on korkea kolesteroli yksivuotiaana ja kahdella kolmasosalla lapsista, joilla on 5-vuotiaana korkeat kolesteroliarvot, on korkea kolesteroli myös 11-vuotiaana. Tiedot käyvät ilmi tänään Helsingin yliopistossa tarkastetusta lääketieteen lisensiaatti Markku Kallion väitöskirjasta.

Lasten kolesterolia ja ruokavaliota tarkastelevan väitöstutkimuksen mukaan ruokavaliolla ei lapsena ole kovin suurta vaikutusta korkeiden kolesteroliarvojen muodostumiseen. Ruokavalion ja liikunnan merkitys korostuu vasta lasten kasvaessa nuoriksi aikuisiksi. Korkea kolesteroli altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, jotka ovat pitkäaikaisia sairauksia. Tautiprosessit alkavat verisuonten seinämissä jo nuoruudessa, eivät kuitenkaan varhaislapsuudessa.

-Soisin, että pikkulapset voisivat elää vapaina ja nuoret villeinä ilman erityistä huolta omasta ruokavaliosta, vaikka monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on lapsille tärkeä. Vasta nuorelle aikuiselle tieto siitä, että hän on perintötekijöissään altistunut korkealle kolesterolille on tärkeä, jotta hän voisi kiinnittää erityistä huomiota elämäntapoihinsa, Kallio sanoo.

Luotettavuutta seulontoihin

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka luotettavasti pikkulapselta mitatuista kolesteroliarvoista voidaan ennustaa hänen kolesteroliarvonsa muutaman vuoden kuluttua.

-Tulokset vahvistavat sen, että kahdella kolmasosalla lapsista, joilla on korkea kolesteroli, kolesteroliarvot säilyvät korkeina myöhemminkin, Kallio selvittää.

Kallion mukaan tutkimuksen tulokset ovat käyttökelpoisia, kun pohditaan lasten kolesteroliarvojen seulontaa esimerkiksi neuvola-iässä. Arvioiden mukaan Suomessa on 60000 ihmistä, joilla on suvussa geneettisesti erittäin korkea kolesteroli. Kun mukaan lasketaan muut perimän poikkeamat, jotka aiheuttavat korkeaa kolesterolia, voidaan arvioida, että poikkeuksellisen korkean kolesteroliarvon omaavia suomalaisia on noin 100000.

-On mietitty, missä iässä seulonta olisi tehtävä, jotta tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia jatkoa ajatellen, Kallio sanoo.

-Tämän tutkimuksen perusteella kaksi kolmasosaa tapauksista voidaan seuloa luotettavasti hyvinkin varhain.

Varmempaa olisi tietysti tehdä seulonta esimerkiksi armeijan kutsuntatarkastuksen yhteydessä. Kun korkealle kolesterolille altistuneet henkilöt saadaan luotettavasti tavoitettua seulonnoin, säästetään yhteiskunnan varoja.

-Yhden verikokeen ottaminen lapselta tai nuorelta on huomattavasti halvempaa, kuin ohitusleikkauksen tekeminen keski-ikäiselle, Kallio toteaa.

Korkealle kolesterolille alttiita henkilöitä voidaan opastaa taudin ehkäisyssä tai tarvittaessa aloittaa tehokas kolesterolilääkitys.

Tietoisuuden lisääminen tärkeää

Kallion mukaan seulonnat eivät ole pelkkä rahakysymys. Myös tietoisuuden kasvattaminen niiden ihmisten parissa, jotka kuuluvat sukuihin, joissa on perinnöllisesti korkea kolesteroli, on olennaista. Korkea kolesteroli koskettaa vain osaa ihmisistä. Heille kyse voi olla hyvinkin vakavasta asiasta.

-He tarvitsevat neuvontaa ja ohjausta, eivät kaikki suomalaiset.

Tutkimus toteutettiin 11 vuoden seurantatutkimuksella pääkaupunkiseudulla. Tutkimuksessa oli mukana 200 lasta ja heidän perheensä. Ainoastaan kaksi perhettä jäi pois tutkimuksen alussa. Kallion mukaan maantieteellinen rajaus ei vääristänyt tuloksia.

-Ihmiset ovat muuttoliikkeen ansiosta hyvin sekoittuneet pääkaupunkiseudulla. Muutenkin Itä- ja Länsi-Suomen välinen ero kolesterolitutkimuksissa on likipitäen hävinnyt, Markku Kallio toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.