Mainos

Korkein oikeus tuomitsi miespastorin naisen syrjinnästä

Korkein oikeus on tuominnut Hyvinkäällä vuonna 2007 naispapin kanssa työskentelystä kieltäytyneen miespastorin syrjinnästä. Myös seurakunnan jäsenen, joka oli mukana jumalanpalvelusta järjestettäessä, katsottiin syyllistyneen naispastorin syrjintään.

Tapaus on ensimmäinen, jossa naispapin syrjintää on ratkottu yleisissä tuomioistuimissa.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen palveluksessa ollut miespastori saapui pitämään saarnaa vuonna 2007 Hyvinkään seurakunnan jumalanpalvelukseen. Naispastori, joka oli seurakunnan työvuorolistan mukaisesti määrätty toimimaan jumalanpalveluksessa ehtoollisavustajana, saapui ennen jumalanpalveluksen alkua kirkon sakastiin. Sakastissa, jossa paikalla olivat miespastori, seurakunnan jäsen ja seurakunnan kirkkoherra, miespastori ilmoitti, ettei hän vakaumuksensa perusteella voinut toimia jumalanpalvelusyhteistyössä naispastorin kanssa.

Tilanteen kärjistyttyä naispastori koki asemansa sellaiseksi, että hänen oli luovuttava tehtävästään. Miespastori perusteli kantaansa uskonnon vapaudella ja apostolisella uskonkäsityksellään.

KKO katsoi, ettei uskonnon vapaus suojaa kaikkea sellaista toimintaa, jonka taustalla on henkilön uskonto tai usko. Vakaumuksen mukainen toiminta ei saa johtaa ihmisoikeusloukkaukseen, kuten sukupuoleen perustuvaan syrjintään.

Kouvolan hovioikeus oli päätynyt samaan lopputulokseen kuin korkein oikeus tänään antamassaan tuomiossa. Kumpikin oikeusaste tuomitsi miespastorin syrjinnästä sakkorangaistukseen. Järjestelyihin osallistunut seurakuntalainen jätettiin hovioikeuden tavoin KKO:ssa rangaistukseen tuomitsematta.

Seurakunnan virkaa tekevä kirkkoherra on jutun aikaisemmassa vaiheessa tuomittu naispastoriin kohdistuneesta työsyrjinnästä.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.