Mainos

Korkein oikeus salli parveketupakoinnin

Pirkanmaalainen taloyhtiö kielsi parveketupakoinnin vuonna 2005 yhtiökokouksen äänestyspäätöksellä.

Korkein oikeus on katsonut, että asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksella ei ole toimivaltaa kieltää tupakointia huoneistojen parvekkeilla.

Aiemmin Turun hovioikeus oli päätynyt samaan näkemykseen.

Pirkanmaalainen taloyhtiö kielsi parveketupakoinnin vuonna 2005 yhtiökokouksen äänestyspäätöksellä. Päätökseen tyytymätön osakas vei kiistan oikeuteen. Käräjäoikeus hyväksyi tupakointikiellon, mutta hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion.

Kiinteistöliitto: Parveketupakoinnille ei selviä rajoja

Kiinteistöliiton mukaan korkeimman oikeuden antama päätös ei määritä selvästi, missä kaikissa tapauksissa parveketupakointi voidaan kieltää.

- Kukaan ei ole velvollinen sietämään asuinympäristössään kohtuutonta ympäristöhaittaa. Toisaalta se, mikä on kohtuutonta, jää nyt tapauskohtaisesti riideltäväksi, miettii Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen.

Tupakointi on siis pääsääntöisesti luvallista parvekkeella, koska sitä ei voi kieltää yleisesti. Korkeimman oikeuden päätös ei kuitenkaan sulje pois vaihtoehtoa, jossa osakkaat sopisivat taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä jo yhtiötä perustettaessa, että talo on savuton.

Syöpäjärjestöt suosittelevatkin, että savuttomuus kirjattaisiin taloyhtiöiden yhtiöjärjestykseen jo perustamisvaiheessa. Näin yleinen viihtyvyys lisääntyisi, paloturvallisuus paranisi ja remonttitarve vähenisi.

- Olisi sietämätöntä ajatella, että parvekkeella ei voisi nukuttaa vauvaa muualta leviävän tupakansavun takia, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.