Mainos

Korkein oikeus rajasi ohjelmistoyhtiöiden oikeuksia

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan ohjelmistoyhtiöillä ei ole yksipuolisesti oikeutta rajoittaa tietokoneohjelmiensa jälleenmyyntiä. Ohjelmiston myyminen jälleenmyyjälle on lopullista eikä ohjelmistoyhtiöllä ole sen jälkeen määräysvaltaa yksittäiseen tietokoneohjelman kappaleeseen.

KKO:n ratkaistavana oli tapaus, jossa yrittäjä oli pakannut tietokoneohjelmia uudelleen ja muunnellut pakkausten sisältöjä. Hän oli myös muun muassa liittänyt tuotteisiin muuntelemiaan lisenssiasiakirjoja ja myynyt ohjelmistopaketteihin kuuluneita lisenssiasiakirjoja erikseen käyttöoikeustodistuksina.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän muun muassa tekijänoikeusrikoksesta ja petoksista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hovioikeus hylkäsi syytteen tekijänoikeusrikoksesta, mutta tuomitsi yrittäjän muista rikoksista ja piti tuomion pituuden ennallaan. Korkein oikeus katsoi yrittäjän syyllistyneen tekijänoikeusrikokseen myydessään irrallisia lisenssiasiakirjoja. Sen sijaan tietokoneohjelmien pakkausten muuntelu ei KKO:n mukaan ole tekijänoikeusrikos.

KKO tuomitsi yrittäjän vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Päätöksessä otettiin kantaa vain ohjelmistopaketin ulkoiseen muunteluun. Korppujen sisältöön yrittäjä ei ollut kajonnut, joten sisällönmuokkauksen tuomittavuutta oikeus ei tässä päätöksessä punninnut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.