Mainos

Korkein oikeus lykkäsi presidentin nimitystä Sambiassa

Sambian presidentinvaalien voittajaa ei voida julistaa ennen huomista, ilmoitti Sambian korkeimman oikeuden tuomari Peter Chitengi tänään. Vaalikomission oli arveltu julistavan viime torstaina pidettyjen vaalien voittajan tämän päivän aikana.

Virallisten äänestystulosten mukaan hallituspuolueen ehdokas Levy Mwanawasa oli edellä lähintä kilpailijaansa Anderson Mazokaa, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Tuomari Chitengi ilmoitti perehtyvänsä kymmenen oppositiopuolueen valitukseen, jonka mukaan hallituspuolue MMD oli käyttänyt vilppiä torstaisissa vaaleissa, joissa valittiin presidentti, parlamentti ja kunnallisvaltuustot.

Chitengi määräsi, ettei mitään vaaleihin liittyviä päätöksiä pidä tehdä, ennen kuin hän ilmoittaa ratkaisunsa huomisaamuna.

Poliisit käyttivät aiemmin päivällä kyynelkaasua hajottaakseen tuhansien mielenosoittajien väkijoukon, joka oli marssinut Sambian presidentin Frederick Chiluban virka-asunnolle pääkaupungissa Lusakassa. Mielenosoittajat vaativat Chilubaa mitätöimään vaalien tulokset. EU:n vaalitarkkailijoiden johtaja Michael Meadowcroft sanoo, että Sambian vaaleissa oli "selviä, räikeitä säännöttömyyksiä".

Sambiaa on aiemmin pidetty yhtenä poliittisesti vakaimmista Afrikan maista. Maalla on ollut vain kaksi presidenttiä, Kenneth Kaunda ja Frederick Chiluba, sen jälkeen kun se itsenäistyi Britannian alaisuudesta 1964. Chiluba valittiin ensi kerran maan johtoon 1991, eikä hän lain mukaan voinut asettua enää ehdokkaaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.