Mainos

Korkein oikeus kuulee sittenkin Guantanamon vankeja Yhdysvalloissa

Presidentti Bushille päätös on takaisku, sillä hän sai viime vuonna läpi lain, joka vei Guantanamon vangeilta oikeuden viedä vangitseminen tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Yhdysvaltojen korkein oikeus suostuu kuulemaan kahta Guantanamon vankileirin vankia, jotka haluavat tuomionsa käsiteltäväksi liittovaltion tuomioistuimeen. Korkein oikeus päätti huhtikuussa jättää käsittelemättä vankien vetoomuksen, mutta nyt tuomarit ovat muuttaneet mielensä.

Oikeuden päätös on takaisku presidentti George W. Bushin politiikalle. Bush sai kongressissa viime vuonna läpi lain, joka vei Guantanamon vangeilta oikeuden viedä vangitsemisensa tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Valkoinen talo luottaa kuitenkin yhä terrorismin vastaisen sodan oikeutukseen.

- Emme pidä (vetoomuksen) käsittelyä tarpeellisena ja luotamme lailliseen asemaamme, totesi kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Gordon Johndroe.

Kuuban Guantanamossa istuu tällä hetkellä noin 375 terrorismista epäiltyä vankia, joilla ei ole Yhdysvaltojen perustuslain takaamia oikeuksia. Ensimmäisinä saapuneet vangit ovat viettäneet Guantanamossa yli viisi vuotta ilman oikeudenkäyntiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.