Mainos

Korkein oikeus jatkaa USA:n vaalien käsittelyä

Yhdysvaltain korkein oikeus on ilmoittanut, että se käsittelee republikaanisen puolueen tekemän valituksen, jonka mukaan käsinlaskettuja ääniä ei pitäisi hyväksyä Floridan lopulliseen vaalitulokseen. Sen sijaan oikeus on torjunut puolueen toisen valituksen, joka koski äänten käsinlaskun kieltämistä kokonaan Floridassa. Myös demokraatit ovat ilmoittaneet jatkavansa taistoa vaalien voitosta.

Korkeimman oikeuden antaman aikataulun mukaan oikeus kuulee osapuolia ensi viikon perjantaina 1. joulukuuta. Kaksi Floridan piirikuntaa jatkaa edelleen presidentinvaalien äänten käsinlaskentaa.

Demokraattiehdokas Al Goren lakimiehet vannoivat olevansa valmiita jatkamaan ääntenlaskua koskevaa oikeustaistelua ensi viikolla. Gore kärsi pahan takaiskun, kun Floridan korkein oikeus aiemmin tällä viikolla päätti, ettei Miami-Daden piirikunnan tarvitse jatkaa äänten laskemista käsin. Piirikunnan vaaliviranomaiset katsoivat, etteivät he saa tulosta millään valmiiksi ennen sunnuntain aikarajaa.

Floridan ääniä lasketaan yhä

Goren lakimies David Boies kertoi NBC-televisioyhtiölle, että Goren tukijoukot aikoivat ensi viikolla jättää kanteen päätöksestä lopettaa Miami-Daden tarkistuslaskenta sunnuntain määräajasta huolimatta. Gore jättikin viime yönä Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen kirjelmän, jossa hän vastustaa repulikaanien tekemiä valituksia. Goren mukaan ei ole liittovaltion asia kieltää osavaltiota tarkistamasta äänestyksen tulosta.

Ero kaventui Browardissa

Seitsemäntoista päivää Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen maalla ei edelleenkään ole tietoa vaalien voittajasta. Gore on yhä kilvassa altavastaajan asemassa, sillä hänellä on ratkaisevassa Floridan osavaltiossa 930 ääntä vähemmän kuin Bushilla. Browardin piirikunnasta saatujen epävirallisten tulosten mukaan äänten käsinlaskenta on kuitenkin kaventanut eroa noin 245:llä äänellä.

Jos Floridan väekkäimmän piirikunnan Miami-Daden ääniä ei lasketa käsin uudelleen, Goren mahdollisuudet saada kasaan voittoon tarvittavat lisä-äänet eivät ole kovin hyvät. Yhdysvaltain vaalien tulos on kiinni siitä, kumpi ehdokkaista saa taakseen Floridan 25 valitsijamiestä. Goren neuvonantaja Ron Klain kertoi suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että Gore lopulta voittaa Floridassa. Klainin mukaan Gore ei aio antaa periksi, vaikka Floridan korkein vaaliviranomainen Katherine Harris vahvistaisikin Bushin vaalien voittajaksi Floridassa sunnuntai-iltana. Joidenkin piirikuntien tulos voidaan asettaa kyseenalaiseksi vielä sunnuntain jälkeenkin, Klain arveli.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.