Korkein oikeus ei vapauttanut Nikitiniä

Venäjällä vakoilusta syytetty entinen sukellusveneupseeri Aleksandr Nikitin ei saanut torstaina kaipaamaansa vapauttavaa tuomiota korkeimmassa oikeudessa Moskovassa. Oikeus piti voimassa Pietarin kaupunkioikeuden aiemman päätöksen, jonka mukaan syyttäjän täytyy täydentää ja tarkentaa Nikitiniä vastaan esitettyjä syytteitä.

Vapauttavaa tuomiota toivoneet Nikitinin asianajajat uskovat, että korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen juttu ei tule enää käsittelyyn missään tuomioistuimessa, vaan että syyttäjä ja turvallisuuspalvelu FSB yksinkertaisesti lopettavat tutkimukset. -Olen tietysti pettynyt. Olisin toivonut, että tämän tason tuomioistuimella olisi ollut rohkeutta tehdä todellinen päätös perääntymisen sijasta, väsyneesti hymyillyt Nikitin sanoi kuultuaan päätöksen.

Muodollisesti korkeimman oikeuden kolme tuomaria hylkäsivät sekä puolustuksen että syyttäjän tekemät valitukset. Korkein oikeus oli alioikeuden kanssa samaa mieltä siitä, että syyttäjän ja turvallisuuspalvelun täytyy selventää joitakin Pietarissa oikeudenkäynnin aikana heränneitä kysymyksiä ja laatia perustellumpi syyte. Tämän pitäisi normaalisti tapahtua kuukauden kuluessa, mutta määräaikaa voidaan pidentää kerta toisensa jälkeen.

Nikitin osasi odottaa

Nikitinin mukaan korkeimman oikeuden päätös ei ollut yllätys. -Tiesin jo etukäteen, että oikeus 90 prosentin todennäköisyydellä tekee juuri tällaisen päätöksen. Entisen laivastoupseerin asianajaja Juri Schmidt oli ennen päätöstä puhunut vapauttavan tuomion mahdollisuudesta ja myönsi nyt olleensa ehkä liian toiveikas. -Realistiset odotuksemme täyttyivät. Toiveemme oikeuden voittamisesta eivät kuitenkaan toteutuneet. Ennusteemme on, että syyttäjä ja FSB lopettavat tutkimukset kaikessa hiljaisuudessa. Pietarilaisen tuomioistuimen pyytämiä todisteita ei ole olemassa. Nikitinin toinen puolustusasianajaja Genri Reznik kuitenkin varoitti, että juttu saattaa yhä pitkittyä ja viittaisi venäläisten tuomioistuimen ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin lähettää hankalat jutut takaisin uusia selvityksiä varten.
-Tuomarit yksinkertaisesti lähettävät jutun syyttäjille sen sijaan että vapauttaisivat syytetyt. Tämä voi tapahtua kolme tai neljä kertaa, Reznik sanoi.

Schmidtin mukaan puolustus tutkii nyt mahdollisuuksia viedä Nikitinin tapaus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgissa. Tunnettu ihmisoikeusaktivisti Sergei Kovaljov kuitenkin epäili hankkeen onnistumisen mahdollisuuksia ja muistutti, että Strasbourgin tuomioistuin voi ottaa tapauksen käsiteltäväkseen vasta sitten, kun se on käsitelty kaikissa asiaankuuluvissa kansallisissa oikeusasteissa. Korkeimman oikeuden Nikitin-päätöstä seurasi Moskovassa monikymmenpäinen kansainvälinen toimittajajoukko. Mukana oli myös norjalaisen Bellona-ympäristöjärjestön puheenjohtaja Frederic Hauge. Nikitin pidätettiin tammikuussa 1996 ja häntä syytettiin vakoilusta sen jälkeen kun hän oli avustanut Bellonaa ympäristöraportin laadinnassa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat