Korkein oikeus ei halua luopua tuomarinimityksistä

Korkeimman oikeuden mielestä hallitukselle ei pitäisi missään tapauksessa antaa valtaa tuomarien nimittämisessä. Tätä on ehdottanut perustuslain uudistamista pohtinut komitea. Ehdotus on ollut lausuntokierroksella ja kritiikkiäkin on tullut.

Perustuslakiuudistuksessa remontoidaan Suomen lain ydin. Kesällä annettu ehdotus on saanut pääsääntöisesti hyvää palautetta, muttasoraääniäkin löytyy.

Korkein oikeus ei halua antaa hallitukselle valtaa tuomareiden nimittämisessä. Se pelkää korkeimpien tuomarinimitysten politisoituvan, jos hallitus saisi päättää tuomariehdokkaista. Tuomioistuin ei olisi enää riippumaton.

Korkein oikeus pitäisi tuomariehdokkaiden nimeämisen oikeuden omana asiana.

Myös korkein hallinto-oikeus ihmettelee Nikulan komitean muutosehdotusta - miksi sitä ei perustella?

Arvostelua herättää myös ehdotuksen ulkopolitiikkapykälä. Sen mukaan ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Valtioneuvoston kanslian mukaan pykälä on epäselvä - johtamisen ja päätöksenteon suhdetta ei ole riittävästi selvitetty.

Ulkoministeriön mukaan uudistuksen tarkoituksena oli selkeyttää ulkopoliittisia toimivaltasuhteita, mutta siinä ei ole onnistuttu. Ulkoministeriö huomauttaa, että uuden hallitusmuodon mukaan presidentillä ei olisi enää oikeutta valita pääministeriä sen paremmin kuin ulkoministeriäkään, joten nämä saattaisivat olla ulkopolitiikan suhteen eri linjoilla. Siksi valtasuhteiden pitäisi olla selvät.

Muillakin epäilyksiä

Työnantajajärjestö TT haluaisi sorvata perustuslain pykäliä väljemmiksi. Sen mielestä sosiaaliturvan rakenteiden muuttamisen pitäisi olla nykyistä helpompaa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on huolestunut siitä, että perustuslaki saisi etusijan tavalliseen lakiin nähden. Se lisäisi tuomarien valtaa. Ministeriössä epäillään, että tuomarit saattaisivat tulkita perusoikeuksia liian laveasti ja myöntää niiden perusteella kansalaisille etuuksia, joihin yhteiskunnalla todellisuudessa ei ole varaa.

Suomen pankilla on oma ehdotuksensa perustuslain rahapykälästä. Suomen pankin mukaan Suomen perustuslaissa ei oikein voisi todeta Suomen rahasta mitään, koska Euroopan yhteisestä rahasta säädetään Euroopan Unionin perustamissopimuksessa.

Lausuntonipusta löytyy paljon lisää yksityiskohtia, joita arvostellaan. Keskeinen ajatus eduskunnan valtaoikeuksien lisäämisestä saa useilta kannatusta. Yksi tärkeä lausunto joukosta kuitenkin puuttuu - tasavallan presidentin.
(MTV3/Jarkko Sipilä)

Lue myös:

    Uusimmat