Korkeille virkamiehille tuhdit palkankorotukset

Valtion korkeimmat virkamiehet saavat selvästi tavallisia kansalaisia korkeammat palkankorotukset.

Kun viime vuoden lopulla solmittu tupo-ratkaisu toi helmikuun alusta tavallisille palkansaajille keskimäärin 3,1 prosentin palkankorotukset, niin korkeille virkamiehille on tulossa kaksinkertainen korotus. Korotus koskee kaikkiaan 103 sopimuspalkalla olevaa virkamiestä. Neljä virkamiestä saa lisäksi kuoppakorotuksena muita selvästi suuremman lisän.

Kovapalkkaisia virkamiehiä

Kyse on ns. huippuvirkamiehistä. Valtaosa on ministeriöiden kansliapäällikkö - tai osastopäällikkötasoa, mutta joukossa on myös useita ministeriöiden alaisten virastojen tai laitosten pää - ja ylijohtajia.

Valtioneuvosto päätti palkkojen nostamisesta viime vuoden joulukuussa aiemmin viime vuonna tehdyn palkkaratkaisun perusteella. Ministeri Suvi-Anne Siimes hyväksyi tammikuun lopussa listan siitä, miten paljon palkkoja korotetaan. Vaikka yksittäisten palkkasopimusten lopulliset neuvottelut ovat vielä kesken, virkamiehet saavat korotukset takautuvasti helmikuun alusta.

Korotusten taustalla on runsaan vuoden vanha valtion palkkaseurantaselvityksen (Valpas) raportti. Sen mukaan valtion pitäsi olla kilpailukykyinen työnantaja kaikilla tasoilla. Raportissa todettiin, että alemmilla tehtävätasoilla noin 10 000 markan kuukausipalkkaan asti - valtion palkat ovat kilpailukykyisiä, mutta asiantuntijoiden ja johtajien kohdalla tilanne on päinvastainen.

Valtion palkat eivät ole ylimmissä johtotehtävissä kilpailukykyisiä yksityiseen sektoriin verrattuna, raportissa todettiin. Sen takia viime vuoden alun tupo-neuvotteluissa sovittiin, että valtion tiettyjen ryhmien palkkoja nostetaan muista enemmän. Suurimmat korotukset tulevat niin prosenteissa kuin tietysti markoissakin korkeimmille virkamiehille.

Teuvo Metsäpelto

Valtion työmarkkinajohtaja Teuvo Metsäpelto valtiovarainministeriöstä sanoo, että nyt tehtävien korotusten taustalla on tarkoitus kuroa eroa yritysjohtajien palkkoihin. Yleisen tuloratkaisun mukainen korotus on noin kolme prosenttiyksikköä tällekin ryhmälle ja 3,15 on sitten valpas-ratkaisua, Metsäpelto toteaa. Toisena tarkoituksena on saada myös suurempaa hajontaa valtion palkkoihin.

Metsäpelto vetoaa taulukkoon, jonka mukaan valtion huippuvirkamiesten palkat ovat selvästi yritysjohtajia pienempiä. Esimerkiksi valtiosihteeri Raimo Sailaksen tehtävien vaatimustasolla yritysmaailmassa tulot olisivat pitkälti toistasataa markkaa kuukaudessa. Nyt Sailaksen palkka on vajaat 57 000 markkaa kuukaudessa.

Ero yritysjohtoon on varsin huomattava. Mitä ylempiin palkkaryhmiin mennään sitä suurempi ero on ja tämä kuroo hiukan sitä eroa umpeen. Mutta eroa jää vielä paljon, Metsäpelto sanoo. Hän kuuluu itsekin tähän huippuvirkamiesten joukkoon. Hänen palkkansa nousee 38 150 markasta 40 480 markkaan kuukaudessa.

Pitäisikö valtion johtavien virkamiesten olla samalla tasolla kuin yritysten johto? Täytyy tietysti tunnustaa ero tehtävässä ja vastuussa. Täällä ei ole sellaista tulosvastuuta kuin yrityksessä on, eikä sellaista uhkaa joutua pois tehtävästä. Palkka ei voi olla sama, mutta pyrkimys on saattaa niitä lähemmäksi vastaamaan yritysten johtavia tehtäviä.

Metsäpelto sanoo, että aiemman Valpas-ratkaisun perusteella korkeimmille virkamiehille on tulossa vielä toinenkin samanlainen tasokorotus vuoden päästä. Sen suuruuden päättää valtioneuvosto ensi joulukuussa. Oletettavaa kuitenkin on, että korotus on samaa luokkaa kuin nyt.

Suurimmat palkankorotukset:

-konkurssiasiamies Eero Lyytikäinen 13,8 %
-osastopäällikkö Pekka Kilpi sisäministeriö 10,9 %
-Keskusrikospoliisin päällikkö Rauno Ranta 9,6 %
-Matkailun edistamiskeskuksen johtaja Jaakko Lehtonen 7,6 %.

Kovapalkkaisimmat virkamiehet:

valtiosihteeri Raimo Sailas, valtiovarainministeri 56 890 mk/kk, toimitusjohtaja Jan Heino, metsähallitus 51 990 mk/kk, pääjohtaja Mikko Talvitie, ilmailulaitos 50 830 mk/kk, kansliapäällikkö Matti Ahola, puolustusministeri 49 290 mk/kk, valtiosihteeri Rauno Saari, valtioneuvoston kanslia 49 290 mk/kk, valtiosihteeri Jukka Valtasaari, ulkoministeri 49 290 mk/kk, kansliapäällikkö Kirsi Rissanen, oikeusministeri 49 290 mk/kk, kansliapäällikkö Vilho Hirvi, opetusministeri 49 200 mk/kk kansliapäällikkö Juhani Korpela, liikenneministeri 49 290 mk/kk kansliapäällikkö Erkki Virtanen, kauppa- ja teollisuusministeri, 49 290 mk/kk kansliapäällikkö Markku Lehto, sosiaali- ja terveysministeri 49 290 mk/kk kansliapäällikkö Markku Wallin, työministeri 49 290 mk/kk kansliapäällikkö Sirkka Hautojärvi, ympäristöministeri 49 290 mk/kk pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara, Tekes, 49 160 mk/kk pääjohtaja Erkki Leppävuori, valtion teknillinen tutkimuskeskus 49 160 mk/kk .

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat