Korkeasaari ei hanki uusia flamingoja kesäksi

Korkeasaaressa kävijät jäävät hyvin todennäköisesti ilman flamingoja ensi kesänä. Korkeasaaren va. intendentti Kirsi Pynnönen sanoo MTV:n verkkouutisille, että raadeltujen eläinten korvaamista mietitään, mutta ensi kesänä flamingoja ei luultavasti nähdä.

Saareen jäätä pitkin tullut kettu raateli kaikki 16 lintua viime yönä. Flamingot olivat jostain syystä ulkona yötä. Pynnösen mukaan tarkkaa tapahtumien kulkua ja syytä tutkitaan parhaillaan. Surmatyön tehnyt kettu on nähty Korkeasaaressa aikaisemminkin. Normaalisti petojen kulun estää Mustikkamaalla oleva petoportti, mutta jäätalvina se ei petoja pidättele.

Flamingojen aitaus on Korkeasaaressa noin 60 senttiä korkea.

- Kettuhan on erittäin hyvä kiipeämään, eikä korkeampikaan aitaus olisi estänyt tapahtunutta. Jos kettu näkee jotain mielenkiintoista, se kiipeää varmasti aidan yli. Kattoverkko olisi ollut ainoa, joka olisi estänut kettua pääsemästä flamingojen kimppuun, Pynnönen sanoo.

Korkeasaaressa on tapahtunut yli kymmenen vuotta sitten vastaava tapaus, jossa supikoira söi mustahaikaran.

- Tällaista ei ole tapahtunut, koska lintuja ei tavallisesti pidetä yöllä avotarhoissa. Uusien rakennusten suunnittelussa on myös otettu huomioon pienpetojen olemassaolo, Pynnönen kertoo.

Flamingo ei puolustaudu

Vaikka flamingot ovat suurella nokalla varustettuja metrin mittaisia lintuja, niillä ei ole mahdollisuuksia puolustaa itseään.

- Vaikka nokka näyttää tukevalta, se on tällaisissa tapauksissa täysin hyödytön. Se on oikeastaan suodatin, jolla syödään leviä ja pikkuäyriäisiä. Flamingolla ei oikeastaan ole puolustautumisrakenteita.

Pynnönen kertoo, että eläintarhat eivät osta eläimiä. Eli näin ollen flamingojen kuolemasta ei aiheudu suoranaisesti rahallista tappiota.

- Me emme osta yksityisiltä eläimiä juuri koskaan. Mutta jos sellaista flamingojen kohdalla tehtäisiin, hinta olisi muutamia tuhansia per lintu.

"Kettu ei innostunut vaalenpunaisesta väristä"

Korkeasaaren flamingot eivät joutuneet Pynnösen mukaan ketun hampaisiin eksoottisen värityksensä vuoksi.

- Nisäkkäiden värinäkö ei toimi samalla tavalla, kuin meillä ihmisillä. Ketulla varsinkaan. Koira -ja kissaeläinten värinäkö poikkeaa ihmisen värinäöstä. En ihan varmasti tiedä onko vaaleanpunaisella värillä mitään merkitystä ketulle, en usko, Pynnönen pohtii.

Korkeasaaressa on käynnissä parhaillaan suunnittelu, jossa eläintarhassa on tarkoitus tehdä suuria uudistuksia seuraavien vuosien kuluessa. Flamingojen aitauksen uusiminen kuuluu yhtenä osana Etelä-Amerikka-alueen suunnitelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat