Mainos

Korkeasaaren paviaanien kohtalosta lisäselvityksiä

Korkeasaaren eläintarha on myöntynyt vaatimuksiin etsiä vielä vaihtoehtoja, jotta lopetettaviksi määrätyt paviaanit voitaisiin pelastaa. Myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja on pyytänyt eläintarhaa tekemään asiassa lisäselvityksiä.

Korkeasaaren eläintarha ilmoittaa jatkavansa selvityksiä sijoittaa eläintarhan paviaanit tilapäisiin tiloihin paviaanilinnan peruskorjauksen ajaksi.

Eläintarha toteaa julkisuuteen antamassaan tiedotteessa olevansa valmis neuvottelemaan vaihtoehtoisista ratkaisumalleista tilojen osalta. Eläintarhan johtaja Seppo Turunen viittaa tiedotteessa paviaanien tilanteesta käytyyn keskusteluun ja kansalaispalautteeseen.

Myös Helsingin kaupunki on puuttunut Korkeasaaren paviaaneista syntyneeseen kohuun. Apulaiskaupunginjohtaja Ilkka-Christian Björklund kertoi tänään pyytäneensä Turusta ottamaan kolmen viikon aikalisän, jotta asiassa voitaisiin vielä käydä läpi eri vaihtoehtoja. Eläintarha on luvannut tiedottaa paviaaneja koskevien selvitysten edistymisestä marraskuun alussa.

Korkeasaaren eläintarha ilmoitti viime perjantaina lopettavansa syksyn aikana paviaanilaumansa, koska paviaanien tilat vanhassa leijonalinnassa, eivät enää kestä apinoiden aiheuttamaa kulutusta. Alun perin vuonna 1935 rakennettu Leijonalinna vaatii perusteellisen peruskorjauksen. Rakennus on suojelukohde, ja kunnostuksen on arvioitu kestävän 2-3 vuotta. Eläintarha kertoi etsivänsä tiloihin vaippapaviaaneja paremmin pohjoiseen ilmastoomme sopeutuva apinalajin, joka voisi olla japaninmakaki.

- Paviaanien nykyisen tilan remontti on ollut eläintarhan pitkän aikavälin suunnitelmissa, eikä esimerkiksi kaupungin säästösuunnitelma ole vaikuttanut hankkeen ajoitukseen, tähdensi eläintarhan johtaja Seppo Turunen.

Suunnitelmiin paviaanien lopettamisesta päädyttiin hänen mukaansa eläinsuojelullisista syistä, koska niille ei ole onnistuttu löytämään vaatimukset täyttäviä väliaikaistiloja. Korkeasaaren vaippapaviaanien kanta on vuosikymmenien kuluessa heikentynyt, ja niiden pysyvä sijoittaminen muihin eläintarhoihin ei eläintarhan johtajan mukaan näytä onnistuvan.

- Nukuttaminen on tällaisissa tapauksissa Maailman eläintarhayhdistyksen (WAZA) ja Euroopan eläintarhayhdistyksen (EAZA) eettisten normien mukaan parempi vaihtoehto kuin eläinten pitäminen puutteellisissa tiloissa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.