Korkeaoja: EU-uudistus voi viedä toisen Suomen sokeritehtaista

Maatalousministeri Juha Korkeaoja sanoo, että sokerin tukiuudistus johtaa todennäköisestui yhden sokeritehtaan sulkemiseen Suomessa. Suomen sokeritehtaat sijaitsevat Salossa ja Säkylässä.

EU-maiden valmistelema sokerin tukiuudistus johtaa todennäköisesti yhden sokeritehtaan sulkemiseen Suomessa.

Maatalousministeri Juha Korkeaojan (kesk.) mukaan EU-komission uudistusesitys ja sen saama tuki viittaavat vaihtoehtoon, että Suomeen jäisi vain yksi tehdas.

-Kyllä siitä voi päätellä, että ollaan hyvin lähellä sitä tilannetta, että tulos olisi yksi tehdas Suomessa, Korkeaoja sanoi maatalousministerien kokouksen yhteydessä Brysselissä maanantaina.

-On ollut näköpiirissä, että nykyinenkin tuotanto on vähän liian vähän kahdelle tehtaalle.

Suomen sokeritehtaat sijaitsevat Salossa ja Säkylässä, ja ne ovat tanskalaisen Daniscon omistuksessa.

Sokeriuudistuksesta on tarkoitus päättää marraskuussa. Sen tavoitteena on vähentää sokerin tuotantoa hintoja leikkaamalla.

Korkeaoja muistuttaa, että teollisuus tekee itse ratkaisut tehtaiden jatkosta. Danisco on aiemmin kertonut ottavansa kantaa tehtaiden kohtaloon vasta kun EU-uudistuksen tarkka sisältö on selvillä.

Suomi on vaatinut EU:ssa sokerinviljelijöilleen täyttä korvausta hinnanalennusten tuomista menetyksistä. Korkeaojan mukaan EU:n tulisi maksaa täyttä tukea ainakin Suomen kaltaisille vaikeille kasvualueille.

Uudistus on pakko tehdä, koska Maailman kauppajärjestö WTO on todennut nykyjärjestelmän kaupan sääntöjen vastaiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat