Korkeakouluista valmistuvilla huono työtilanne

Korkeasti koulutettujen työtilanne on huonontunut vuoden 2001 keväästä lähtien. Monet opintojen loppuvaiheessa olevat sekä valmistuneet opiskelijat jatkavat opintoja, koska töitä ei ole.

Akateemisiin työnhakijoihin keskittyneessä Helsingin Kluuvin työvoimatoimistossa työnhakijoita on yhteensä 4 500. Heistä 4 000 on akateemisen tutkinnon suorittaneita, joista 1 500 on kauppatieteen maistereita tai diplomi-insinöörejä.

Työntekijöitä ei oteta enää entiseen malliin, ja koulutettua työvoimaa on liikaakin.

- Korkeakouluopiskelijoista ja valmistuneista on aika paljon tarjontaa, kaikille ei löydy sitten alaa vastaavaa työpaikkaa, uraohjaaja Petra Hiltunen Helsingin yliopistosta kertoo.

Opintojen jatkamisinto näkyy myös tohtoreiden määrässä. Tohtoreita valmistuu ennätysvauhtia, sillä monet yrittävät erottua koulutuksellaan työmarkkinoilla. Myös uusilla sivuaineilla pyritään parantamaan omaa osaamistaan. Silti työpaikkojen saaminen kestää kauemmin kuin ennen.

- Työnhakuprosessi on pitkittynyt. Jos vertaa aikaisempiin aikoihin, niin kahden kuukauden sisällä onnistui löytämään työn, niin nyt on valmistauduttava siihen, että se työnhaku kestää, korkeakouluneuvoja Mervi Salokannel Kluuvin työvoimatoimistosta painottaa.

Moni joutuu tyytymään työhön, joka ei vastaa oman alan koulutusta eikä palkkausta. Jos työpaikkaa ei löydy tai opiskelu ei enää kiinnosta, moni nainen näkee hyvän tilaisuuden perheen perustamiselle.

Poliittisten päättäjien pyrkimys lyhentää opiskeluaikoja onkin ristiriidassa työllisyystilanteen kanssa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.08.2004)

Lue myös:

    Uusimmat