Korkea äänestysprosentti herätti toiveita Irakin tulevaisuudesta

Irakilaiset äänestivät eilisissä parlamenttivaaleissa ahkerasti. Äänestysprosentti nousee ehkä jopa 70 prosenttiin. Äänestysinto herätti samalla toivoa Irakin tilanteen kohentumisesta.

Lähes 11 miljoonaa irakilaista antoi arvioiden mukaan äänensä maan parlamenttivaaleissa eilen. Äänestysprosentti nousee mahdollisesti jopa 70 prosenttiin.

Merkittävää oli, että myös sunnialueilla äänestettiin vilkkaasti. Tammikuussa sunnit boikotoivat vaaleja, kun Irakiin valittiin väliaikainen parlamentti. Tällöin äänestysprosentiksi jäi 58.

Irakilaiset valitsivat 275-jäsenisen parlamentin nelivuotiskaudeksi. Ehdokkaita oli lähes 8 000. Määrä on kolminkertainen tammikuuhun verrattuna.

Toivoa Irakin tilanteen kohenemisesta lisäsi se, että epävakailla alueilla kuten Fallujan kaupungissa äänestysprosentin arvioitiin olleen jopa 85-95 ja Ramadissa 75-80 prosenttia.

Irakilaiset ovat jo arvuutelleet uuden hallituksen kokoonpanoa, vaikka vaalien lopullisia tuloksia ei saada ainakaan kahteen viikkoon. Viralliset tulokset julkistettaneen tammikuun ensimmäisen viikon aikana.

Shiiojen Yhdistyneen Irakin liiton arvioidaan nousevan suurimmaksi ryhmäksi parlamentissa. Se on ollut suurin ryhmä myös väliaikaisessa hallituksessa.

Myös Kansallista listaa johtaneen entisen pääministerin Ijad Allawin arvellaan saaneen paljon kannatusta, sillä hän on saanut ääniä sekä shiioilta että sunneilta.

Hallitusneuvotteluista ennustetaan vaikeita

Hallituksen muodostamisen epäillään kestävän mahdollisesti jopa kuukausia, sillä neuvotteluissa etnisten ryhmien on osoitettava kykynsä yhteistyöhön.

- Koska yhdelläkään yksittäisellä puolueella ei ole enemmistöä, tarvitaan hyvin laajapohjainen liitto, Yhdysvaltain suurlähettiläs Zalmay Khalilzad sanoi.

Hallitusneuvottelujen sujuminen näyttänee myös, kuinka uusi hallitus kykenee ratkomaan turvallisuuteen, hyvinvointiin ja korruption kurissapitoon liittyviä vaikeita ongelmia.

Parlamentin ensimmäinen suuri haaste on saavuttaa yksimielisyys perustuslaista, joka hyväksyttiin ilman sunnien tukea. Toinen iso huolenaihe on maan turvallisuus ja ulkomaisten joukkojen kotiuttaminen, jota odottavat myös tavalliset irakilaiset.

- Tulin äänestämään, koska haluan, että amerikkalaiset jättävät Irakin, kertoi äänensä antanut Khazal Mohammed Said pohjoisessa Mosulin kaupungissa.

Joukkojen kotiuttamista odotetaan vähintään yhtä paljon myös Yhdysvalloissa, sillä Irakissa on 155 000 amerikkalaissotilasta. Kolmen vuoden aikana heistä yli 2 100 on kuollut.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat