Mainos

Korjausavustukset: piikki on auki taloyhtiöille

Taloudellisessa taantumassa on hyvätkin puolensa. Tilanne on nyt erittäin otollinen varsinkin taloyhtiöissä tehtäville erilaisille remonteille ja parannuksille.

– On aika tehdä remontteja ja korjauksia, patistaa tutkimusjohtaja Mauri Marttila Suomen kiinteistöliitosta.

– Jos niitä on suunniteltu, nyt aika niitä käynnistää. Hinnat ovat laskeneet, työvoimaa riittää ja valtion vastaantulo on kaikin tavoin monipuolisempaa ja vahvempaa, Marttila jatkaa.

Viisaat ja ennen kaikkea nopeat taloyhtiöt voivat tänä vuonna saada hyvin monenlaista ja avokätistä tukea korjaushankkeisiinsa - toisaalta tukea suunnitteluun ja energiakunnostuksiin, toisaalta korjausavustusta minkälaisiin korjaushankkeisiin hyvänsä.

Remontin yhteydessä voi hyödyntää kotitalousvähennystä

Lisäksi taloyhtiön osakkaat voivat hyödyntää kotitalousvähennystä omien remonttiensa rahoituksessa.

Tukea on tuhdisti tarjolla, mutta hidasteluun ei ole aikaa. Ensimmäinen määräaika umpeutuu jo huhtikuun alussa.

– Suunnitelmalliseen korjaukseen, kuntoarvioon ja kuntotutkimukseen sekä perusparannuksen suunnitteluun on parhaillaan haku käynnissä ja se päättyy 3.4., muistuttaa rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.

Kuntoarvioiden ja tutkimusten teettämiseen sekä hankesuunnitteluun tai varsinaiseen suunnitteluun voi saada tukea puolet kustannuksista. Energiakatselmuksia avustetaan enintään 40 prosentilla.

Täsmäavustuksia taloyhtiöille:

- kuntoarvion tai –tutkimuksen tekeminen (50 %)
- perusparannusten suunnittelu (50 %
- hissit ja liikuntaesteen poistaminen (50 %)
- energiakatselmus (40-50 %)

Avustuksia on haettava 3.4.2009 mennessä

– Mukana ovat myös energiakorjaukset, hyvin laajasti esimerkiksi ilmalämpöpumput, Lehtinen korostaa.

– Jos on tiettyjen sopimusten piirissä, voi saada jopa korotettua avustusta.

Rakennuksen ulkovaipan, ilmanvaihto- tai lämmitysjärjestelmän korjaamiseen voi saada avustusta 10-15 prosenttia korjauskustannuksista.

Energia-avustus taloyhtiöille:

- 10-15 % kustannuksista

Haettava 3.4.2009 mennessä

Hallituksen elvytyspakettiin sisältyvä yleinen 10 prosentin korjausavustus on puolestaan tarkoitettu mitä erilaisimpiin korjauksiin ja kaikille taloyhtiöille - niin vuokrataloille kuin asunto-osakeyhtiöille. Kiirettä kuitenkin pitää, sillä korjaustyöt on aloitettava tämän vuoden aikana ja saatava päätökseen ensi vuoden loppuun mennessä.

Suhdanneluonteinen korjausavustus taloyhtiöille

- 10 % kustannuksista
- korjauskustannusten oltava vähintään 5 000 euroa
- haettava ja korjaustyöt aloitettava 31.12.2009 mennessä
- korjaustöiden valmistuttava 31.12.2010 mennessä

– Tämä aikaväli on tuen ehto , Lehtinen painottaa.

– Aloittamisajankohta työmaalla tai rakennuspaikalla katsotaan urakka- tai muusta sopimuksesta. Kustannuksia saa kertyä ensi vuoden loppuun ja töiden päättyminen todetaan esimerkiksi loppukatselmuksesta tai vastaavasta. Jos työt eivät jostain syystä lopu, kuiteista arvioidaan se työosuus, joka on valmistunut. Siitä osuudesta saa sitten avustusta, Lehtinen jatkaa.

Marttila huomauttaa, että työt voidaan periaatteessa käynnistää jo ennen hakuprosessia:

– Tukea pitää hakea tämän vuoden aikana, mutta töihin voidaan ryhtyä ennen kunnasta tulevaa, varsinaista päätöstä, Marttila kertoo.

Erityisen hyvin korjausavustukset sopivat sellaisille kiinteistön, yhteistilojen tai piha-alueiden kunnostuksille, jotka on jo hyvin suunniteltu tai joiden valmistelu voidaan toteuttaa ripeästi. Lehtinen arvelee tällaisia löytyvän runsaasti:

– Maassa pitkään vallinneen korkeasuhdanteen seurauksena on paljon hankkeita odottamassa jonossa toisaalta resursseja, toisaalta rahoitusratkaisuja. Tämähän antaa erinomaiset mahdollisuudet lähteä liikkeelle sekä jo viivästyneiden hankealoitusten kanssa että niiden, jotka on suunniteltu jo hyvinkin pitkälle.

Hansesuunnittelun marssijärjsetys tulee muistaa

Marttila muistuttaa hankesuunnittelun merkityksestä ja marssijärjestyksestä.

– Osakkaita ja asukkaita täytyy kuunnella siitä, missä järjestyksessä korjauksia tehdään, miten ne tehdään ja millä aikataululla ne tehdään. Tämä tarkoittaa sitä, että kyllä hankesuunnitteluun pitää edelleen panostaa - sitä ei voi ohittaa noin vain.

Marttila uskookin asian nousevan varmasti esiin kevään mittaan lukuisien yhtiöiden varsinaisissa yhtiökokouksissa:

– Ja sen lisäksi on edelleen jopa kymmenenkin kuukautta aikaa pitää ylimääräisiä yhtiökokouksia ja käsitellä asiat perusteellisesti.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jaakko Laksola kehottaa toimimaan ripeästi:

– Voidaan olettaa, että etenkin suunnittelussa ja tarjouslaskennassa tulee syksyllä piikki. Siksi tarjouspyynnöt pitäisi saada ehdottomasti sisään tämän kevään aikana tarjoukset takaisin taloyhtiöille ennen kesälomien alkua, Laksola kertoo.

Ja tukea on nyt helppo saada:

– Tässähän puhutaan sellaisesta arviovarauksesta, joka on käytännössä niin suuri, että kaikki järkevät hankkeet tulevat varmasti tukea saamaan, rakennusneuvos Lehtinen vakuuttaa.

– Piikki on auki!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.