Mainos

Koristepintoja makuuhuoneen seinään

Makuuhuoneen seinään, vuoteen päädyn taakse tehtiin koristepinnoitus. Asukas oli ihastunut kullanhohteiseen, moniväriseen tehostemaaliin. Valkoiseksi maalatusta seinästä rajattiin maalarinteipillä keskialue, jonka kaikille reunoille jätettiin 20 cm levyinen maalamaton alue. Leveyden voi valita mieleisekseen; tässä valinta johtui siitä, että lattian lähellä oleva pistorasia jäi sopivasti maalaamattomalle alueelle. Rajauksen tarkoituksena on lisätä pinnan visuaalista tehoa – tällä tavalla se nousee paremmin esille, kuin jos seinäpinta olisi maalattu kokonaan.

Teippauksen jälkeen käsiteltävälle alueelle levitettiin telalla kalkkihiekkaa sisältävä pohjuste. Se jättää hiukan karkealta tuntuvan pinnan, johon itse pinnoite tarttuu helposti. Pohjusteen pintaan vedettiin siveltimellä ristikkäisiä, summittaisia vetoja samalla tavalla kuin myöhemmin tehdään itse pinnoitteelle – tämän tarkoituksena on saada aikaan epäsäännöllinen, elävä pinta. Sen jälkeen pohjusteen annetaan kuivua.

Itse pinnoite onkin aika mielenkiintoisen näköistä tavaraa. Paksunvetelässä, kirjavassa aineessa on kaikenlaista kokkaretta ja paukamaa. Se sekoitetaan ennen levittämistä, mutta ei missään tapauksessa konevispilällä, vaan käsin ja pikemminkin kevyesti nostellen kuin kovasti vatkaten. Sen on tarkoituskin jäädä epämääräisen kirjavaksi ja kokkareiseksi. Aine on vesiohenteista ja sävyvalikoima on runsas.

Massa levitetään seinään pitkäkarvaisella maaliharjalla – samalla tekniikalla kuin pohjuste – varsin paksuksi kerrokseksi, jossa möykyt ja ryynit jäävät näkymään. Tavaraa kuluu kohtuullisen paljon ja litra peittää arviolta viitisen neliötä. Vaikka eloisaan ja epäsäännölliseen jälkeen pyritäänkin, siveltimen pysähtymisjäljet eivät näytä kauniilta: ne pyyhkäistään piiloon kevyin sipaisuin.

Kun pinnasta noin kaksi kolmannesta on kuivahtanut, sitä aletaan hiertää ruostumattomasta teräksestä valmistetulla, pyöreäkulmaisella Inox-lastalla. Lastan on oltava ruostumatonta terästä sen takia, ettei siitä jää rumia, tummia viiruja ja pyöreät kulmat puolestaan ehkäisevät piirtojälkien syntymisen pintaan. Lastalla ei varsinaisesti hangata tai pyöritellä vaan vedellään ristiin rastiin melko terävin liikkein: tällä tavalla heijastavat hippuset hajoavat pienemmiksi ja pintaan saadaan haluttu, himmeä kimallus.

Näin saatiin kahdessa erässä, yhden työrupeaman aikana aikaan upea, pesunkestävä pinta!

Lisätietoja:
Koristeakryylimaali: Nevada Kirjovärit Oy Suomi, www.kirjovarit.fi
Jälleenmyynti: RTV-yhtymä ja Värisilmä -liikkeet kautta maan sekä Mekanoväri, Mekaanikonkatu 18, Helsinki

(JKA 6.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.