Mainos

Korhonen: Vesivoima mukaan Pekkarisen valtionyhtiöön

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mielestä nyt pitäisi reilusti tunnustaa, että sähkö on kuluttajille osa perusturvaa. Ministeri Pekkarinen väläytti eilen valtiollisen sähköyhtiön perustamista hintaongelmien ratkaisemiseksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen kannattaa lämpimästi ministeri Mauri Pekkarisen ajatusta valtiollisen sähköyhtiön perustamisesta. Korhosen mielestä Pekkarisen olisi myös laajennettava esitystään koskemaan vesivoimaa.

- Vesivoiman irrottaminen ikään kuin uuden yhtiön pesämunaksi on järkevin tapa perustaa ja perustella uutta valtionyhtiötä, Korhonen sanoo sunnuntaisessa kannanotossaan.

Korhonen on samaa mieltä Pekkarisen kanssa siitä, että pohjoismaiden sähkömarkkinat eivät nykyisellään toimi.

- Nyt pitäisi reilusti tunnustaa, että tavallisille kuluttajille sähkö on osa perusturvaa. Siksi yhteiskunnan olisi turvattava sähkönsaanti tasapuolisesti samalla hintatasolla koko maassa.

Korhosen mielestä vesivoima pitäisi irrottaa lähes monopoliasemassa olevan Fortumin hallinnasta ja luovuttaa se uudelle perustettavalle valtionyhtiölle. Vesivoima olisi sekä hintojen että sähkön säätövoimaa.

- Vesivoima on säätövoimana sähkön hinnassa ratkaisevimpia tekijöitä, Korhonen huomauttaa.

Vanhanen polttaisi jätteitä sähköksi

Pääministeri Matti Vanhanen haluaa jätteenpoltosta lisää sähköä. Vanhanen arvioi, että jätteenpoltosta olisi saatavilla ehkä 500 megawattia, saman verran kuin jo rakennettujen vesistöjen vesivoimasta.

Pääministeri sanoi tänään Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että jätteenpolton vastustuksen syyt ovat jääneet hänelle käsittämättömiksi. Kierrätykseen kelpaamatonta poltettavaa jätettä löytyy, ja polttaminen voidaan nykymenetelmillä tehdä puhtaasti.

Pääministerin mukaan liian monilla on kuva jätteenpoltosta Helsingin Kyläsaaren vanhan, sekajätettä matalassa lämpötilassa polttaneen laitoksen pohjalta.

- Nykyaikaiset jätteenpolttolaitokset ovat tässä suhteessa aivan eri maata.

Vanhasen mukaan jätteenpolton ja vesivoiman rakentamisen osalta pitää voida tehdä myös tarpeelliset lainmuutokset. Hän muistutti, että vesivoiman rakentamiseen on ollut poliittista tahtoa, mutta hankkeet ovat kaatuneet oikeuslaitokseen.

Vanhanen kommentoi myös kauppa- ja teollisuusministerin väläytystä valtiollisen sähkölaitoksen marssittamisesta markkinoille. Vanhanen arvioi Pekkarisen ottaneen asian puheeksi osoittaakseen, ettei valtio voi olemassaolevissa yhtiöissä määrätä hintaa.

Pääministeri muistutti kuitenkin, että valtion laitos voisi vaikuttaa hintaan vain rakentamalla lisää tuotantokapasiteettia.

- Se tuotantokapasiteetin määrä olisi sitten alentamassa markkinahintaa. Sitä kautta se vaikutus voisi tulla.

Pekkarinen uhkasi sähköyhtiöitä valtion väliintulolla

Kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen väläytti eilen uuden valtiollisen sähköyhtiön perustamista hintaongelmien ratkaisemiseksi.

Aiemmin tällä viikolla Fortum ilmoitti nostavansa sähkön kuluttajahintaa koko maassa selvästi, vaikka sähkön maailmanmarkkinahinta on viime aikoina pudonnut.

Kauppa- ja teollisuusministeri mainitsee hintaongelmien ratkaisuksi ja sähkön riittävävyyden takaamisen mahdolliseksi ratkaisuksi myös sähkön tuonnin lisäämisen.

Pekkarinen kertoi eilen keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Porissa, että hän on päättänyt kutsua ensi viikon alussa energiasektorin suomalaiset toimijat keskustelemaan sähkön riittävyydestä ja hintakehityksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.