Korhonen tulkitsee Tehy-kiistan paljastaneen työreformi-aikeet

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhosen mukaan pääministeri Vanhanen on nyt pukenut sanoiksi hallitusohjelman rivien väliin kirjoitetun työreformin. Korhosen mielestä Tehy-kiista osoitti myös sen, että hallitus haluaa antaa terveydenhoidon yksityisten yritysten hoidettavaksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Martti Korhosen mukaan hallitus paljasti viimeistään Tehy-kiistassa todelliset kasvonsa ja tavoitteensa. Terveydenhoito halutaan yksityistää, ja ammattiyhdistysliikkeen kammoama työreformi paistaa läpi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) tuoreista puheista.

- Pääministeri astui pitkän askeleen yli ratkaisevan rajan ja puki sanoiksi porvarihallituksen ohjelman rivien väliin kirjoitetun työreformin, Korhonen sanoi puoluevaltuuston kokouksessa tänään Helsingissä .

- Politiikka on palannut politiikkaan. Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä ennustikin, että vasemmistolla ei ole asiaa hallitukseen tai yhteistyöhön keskustan kanssa Vanhasen kauden jatkuessa. Tilanteen voi muuttaa vain selvä siirtymä vasemmalle.

Lakko-oikeutta varjeltava

Korhonen patisti ay-liikettä varautumaan siihen, että se voi joutua suojelemaan järjestäytymis- ja lakko-oikeutta. Hän tulkitsi Vanhasen viestineen selvästi, että kynnys puuttua lakkoiluun on madaltunut.

Korhosen silmin työreformista löytyy muutoinkin "lukemattomia merkkejä". Esimerkistä käy vaikkapa se, että merenkulun tuen ehdoista ollaan poistamassa vaatimus suomalaisten osuudesta miehistössä. Kuin Suomi maksaisi tukea ruotsalaisille maanviljelijöille, hän kuvasi.

Tehy-kiista osoitti myös sen, että hallitus haluaa antaa terveydenhoidon yksityisten yritysten hoidettavaksi. Kun kuntien talous ajetaan tarpeeksi tiukalle, niille ei jää muuta mahdollisuutta kuin yksityistää ja ulkoistaa palvelujaan.

- Kyse on kovan luokan arvovalinnasta.

Omistajan valta käyttöön

Korhonen röykytti hallitusta myös löysästä omistajapolitiikasta. Jos islantilaisomistaja pyrkii 10 prosentin omistusosuudellaan laittamaan Elisan rakenteen uusiksi, niin kyllä valtion 35 prosentin äänivallalla Stora Ensossa pitäisi olla jotain merkitystä, hän vertasi.

Kansanedustaja Mikko Kuopan mukaan Stora Enson tapaus osoittaa, että "hallitus tukee kapitalisteja jopa oman etunsa kustannuksella".

Korhonen varoitti myös, että hallituksen EU-lepsuilu on nostattanut meillä EU-kriittisyyttä ja -vastaisuutta, mikä voi vielä vaikeuttaa Eurooppa-politiikan hoitoa.

- Jos pääministeri Vanhanen uskaltaisi Brysselin kabineteissa käyttää samaa kovaa kieltä, jota hän kotimaassa käytti Tehyn sairaanhoitajille puhuessaan, saattaisivat tulokset olla toisennäköisiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat