Korhonen: Irtisanomisen syyt keksittiin jälkikäteen

Johanna Korhonen oikeudessa 6.5.2009

Käräjätuomari Tuula Honkasen helmikuinen kehotus sopimisesta ei tuottanut tulosta irtisanotun päätoimittaja Johanna Korhosen ja Alma Median riidassa. Näkemykset Korhosen irtisanomisesta ovat edelleen täysin erilaiset.

Korhonen vaatii oikeudessa yhteensä noin 230000 euron korvausta viime syksyisistä potkuistaan. Hänet oli nimetty Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta erotettiin ennen kuin pesti ehti edes alkaa. Oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Korhosen mukaan Alman ilmoittamat perusteet irtisanomiselle on keksitty jälkikäteen ja todellinen syy on Korhosen sukupuolinen suuntautuminen.Alman puolesta oikeudessa vedotaan luottamuksen menettämiseen.

Mistä riidellään?

Oikeudenkäynti tiivistyy erityisesti näihin kysymyksiin:

Onko Lapin Kansalla ollut erittäin painava syy purkaa Korhosen työsopimus? Korhosen mukaan ei ole ollut. Alman mukaan on ollut.

Onko työsopimuksen purkaminen johtunut luottamuksen menettämisestä vai Korhosen puolison sukupuolesta? Alman mukaan kyse oli luottamuksen menettämisestä. Korhosen mukaan kyse oli puolison sukupuolesta.

Lisäksi oikeudessa riidellään siitä mitä tietoja Korhonen on antanut puolisonsa poliittisesta aktiivisuudesta ja onko Korhonen ylläpitänyt väärää käsitystä puolisonsa sukupuolesta. Esillä on myös se, onko työnantajalla ylipäätään oikeus tiedustella näistä asioista.

Näyttövelvollisuus tällaisessa jutussa on työnantajalla. Alma Median omistaman Lapin Kansan pitää siis osoittaa, että potkuille on perusteet.

Korhonen kertoi tapahtumista

Korhonen kertoi oikeudessa nopeasanaiseen tyyliinsä laveasti siitä miten hän päätyi Lapin Kansan toimittajaksi. Hänen mukaansa syyskuussa tullut nimetön tekstiviesti oli yllättänyt kuten myös Alman henkilöstölehdessä ollut viittaus aviomieheen.

- Sitä oikaistiin toimitukselle, muttei sitä pidetty isona asiana, Korhonen sanoi.

29.syyskuuta Korhonen kutsuttiin palaveriin Alman pääkonttoriin. Hän kertoi oikeudessa tästä neuvottelusta laajasti.

- Toimitusjohtaja Kai Telanne tuli aulaan vastaan. Kohtaaminen oli hyinen. Kävelimme kabinettiin. Tajusin, että tämä palaveri ei ole tekstiviestijupakasta.

Korhonen kertoi Telanteen todenneen: "Sinä olet pilannut viikonloppuna. Ei olekaan miestä. On nainen".

Tässä vaiheessa Korhosen ääni murtui muutamaan otteeseen ja hän piti taukoja.

"Raivokas Telanne"

- Telanne sanoi, etteivät he voi luottaa minuun. On luottamuspula. Koska en ole kertonut puolisoni sukupuolta, he eivät voi luottaa minuun missään asiassa.

- Selitin heille, että puhuttelen puolisoa aina sanalla puoliso. Perheeseeni kuuluu kaksi lasta ja puoliso. Se ei ole salaisempi kuin muukaan perhe, muttei myöskään julkisempi. En ole tähdentänyt, että kyse on naisesta.

- Telanne sanoi, että hän muisti kysyneensä miehestä ja muutosta. En ole tässä oikaissut, koska keskityin muuttoon. Mies ja nainen pakkaavat samalla tavalla laatikoita.

- Pääsin kysymään Telanteelta, että jos ei olisi ollut väärinkäsitystä puolison sukupuolesta, ette olisi rekrytoineet minua. Telanne sanoi, että kyllä. Se olisi ollut mahdoton ajatus.Hänen mukaansa esimerkiksi edustustehtävien hoitaminen olisi mahdotonta tällaisella perhetaustalla.

- Hän oli erittäin kiihtynyt ja raivokas. Se tuli selväksi, että työsopimus on mitätön ja teki käsillään repimistä osoittavia liikkeitä.

Korhosen mukaan Telanne vetosi useasti luottamuspulaan ja että asia pitäisi hoitaa niin, että vetäydyn itse asiasta vilpillisyyden takia hiljaisesti.

Lue oikeudessa iltapäivällä kuullun Kai Telanteen näkemys tästä:

Korhosen hänelle sanottiin, että siihen täytyy suostua, koska muuten vilpillisyys tulee julki.

- Olin tyyni ja rauhallinen ulkoisesti. Sisäisesti kaikkia muuta. Siitä olimme samaa mieltä, että taidamme elää aivan erilaisessa todellisuudessa.

Korhosen mukaan Telanne oli sanonut, että sukupuolinen suuntautuminen on ongelma nimenomaan päätoimittajatehtävässä.

- Neuvottelun tarkoituksena oli ilmeisesti saada minut murtumaan. Oli pattitilanne. Sanoin, etten voi suostua vetäytymiseen.

- Nousin siitä ja lähdin.

Korhonen otti yhteyttä asianajaja Tuula Lehtiseen.

Prosessi jatkui siten, että Korhoselle tarjottiin rahaa vaikenemisesta ja hiljaisesta vetäytymisestä. Hän katsoi, ettei voinut siihen suostua. Korhonen sanoi kaipaansa enemmän anteeksipyyntöä kuin rahaa.

- Kun Alma oli lähettämässä omaa tiedotettaan, ajattelin laittaa oman tiedotteeni. Silloin oli 1. lokakuuta.

Todistajia keskiviikkona

Oikeudessa kuullaan todistajana mm. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta sekä Alman henkilöstöjohtaja Mari Vuorretta ja lakiasianjohtaja Mikko Korttilaa. Käsittelyyn on varattu myös perjantai.

Lisää oikeudenkäynnistä:

5.2.2009:

Lue jupakan ensimmäiset uutiset1.10.2008:

-

-

-

TELANNE TOISTI: KORHONEN PETTI LUOTTAMUKSEN

KORHONEN TOISTI: NAISPUOLISONI EROTTAMISEN SYY

Lue myös:

    Uusimmat