Mainos

Korhonen: Ihmisiä ja ympäristöä ei voi vaarantaa loputtomiin

Talvivaaran kaivoksen ongelmat ovat puhuttaneet tänään myös eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhosta.

– Talvivaaran ongelmia on ollut viime aikoina luvattoman paljon. Nyt puhutaan jo melkoisista määristä, mitä sieltä menee ulos eli 5 000 kuutiota tunnissa, joka on valtava määrä jätettä, Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan selvityksiä yhtiöltä on vaadittu kohtuuttoman pitkään ja ongelmat tuntuvat vain pahentuneen.

– Kaivoksen väliaikainen sulkeminen niin, että saadaan prosessi täysin hallintaan ja kaikki ongelmat korjattua, alkaa tuntua kaikista viisaimmalle ratkaisulle. Eihän tällainen voi jatkua. Nyt puhutaan jo vesistöalueista, joista isot kaupungit ottavat juomavetensä.

Korhonen katsookin ely-keskuksen suuntaan.

– Ely-keskuksen pitää viedä asiaa eteenpäin. Laki antaa siihen mahdollisuuden. Selvityksiä on ollut jo riittämiin. Ei ihmisiä ja ympäristöä voi vaarantaa loputtomiin, Korhonen jatkaa.

Talvivaaran kaivoksen jätevesivuoto on saatu hallintaan illansuussa.

Vuotoa ei ole saatu tukittua, mutta vielä päivällä ympäristöön mennyt päästö on ohjattu nyt jälkikäsittelyalueelle. Kainuun ely-keskuksen mukaan altaan vettä pidättävä muovikalvo on pettänyt, ja se tekee vuodosta aiempia kertoja huolestuttavamman.

Kainuun ely-keskus vaatii kaivosyhtiö Talvivaaralta tarkan selvityksen siitä, miksi jätevettä pääsi valumaan kipsisakka-altaasta ympäristöön. Jätevettä on vuotanut läheisiin Salmisen ja Kalliojärven vesistöihin. Kaivoksen metallitehtaan tuotanto on keskeytyksissä näillä näkymin ylihuomiseen saakka.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.