Mainos

Koreoiden tapaamisessa yllätyksiä

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il ovat aloittaneet historiallisen huippukokouksensa Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Neuvottelut käynnistyivät valtion vierastalossa suljettujen ovien takana.

Koreoiden johtajat

Soulin ja Pjongjangin hyvä sää näyttää lupaavan hyvää huippukokouksen onnistumiselle, sanoi Kim Dae Jung jutustellessaan isäntänsä kanssa ennen siirtymistä suljettujen ovien taakse. Hän myös kiitti vielä kerran Kim Jong Ilia kutsusta huippukokoukseen. Aiemmin päivällä arvoituksellinen Kim Jong Il tarjosi huippukokouksen ensimmäisen yllätyksen ilmestymällä vierastaan vastaan lentokentälle. Kimit tarkastivat kunniakomppanian ja matkustivat yhdessä autolla Pjongjangin keskustaan. Katujen varsille oli kerääntynyt tuhansia pohjoiskorealaisia hurraamaan.

-Kim Jong Ilin tulo lentokentälle oli yllätys. Todella suuri yllätys oli se, että hän meni samaan autoon Kim Dae Jungin kanssa, arvioi Etelä-Korean hallituksen tiedottaja Sung Chang Kee. Lyhyessä tulolausunnossaan Kim Dae Jung sanoi olevansa rauhan, yhteistyön ja jälleenyhdistymisen asialla. Hän kuvasi huippukokousta vain avaukseksi Koreoiden suhteiden kehityksessä.

Asialista salainen

Koreoiden huipputapaamisesta postimerkki

-Teemme kaikkemme ratkaistaksemme yksi kerrallaan ne ongelmat, jotka nyt voi ratkaista. Ne joita emme nyt voi ratkaista, ratkaisemme varmasti tapaamalla toisen ja kolmannen kerran, Kimin lausunnossa sanottiin. Huippukokouksen asialistaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Yleisesti kuitenkin uskotaan, että Kimit keskustelevat mm. talousavusta Pohjois-Korealle ja Korean sodan aikaan erilleen joutuneiden perheiden yhdistämisestä.

Pöydälle voi myös nousta kiistanalaisempiakin asioita kuten Pohjois-Korean ohjus- ja ydinohjelmat tai amerikkalaiset sotilaat Etelä-Koreassa. Koreoiden johtajat eivät ole aiemmin tavanneet, vaikka huippukokousta suunniteltiinkin jo Pohjois-Korean ensimmäisen presidentin Kim Il Sungin kuoleman aikoihin vuonna 1994. Kim Dae Jung sanoi Soulista lähtiessään, että kokouksen merkitys on jo siinä, että se saatiin ylipäätään järjestetyksi. Eteläkorealainen englanninkielinen päivälehti The Korea Times vertasi kokouksen merkitystä ihmisen astumiseen kuun pinnalle ensimmäistä kertaa vuonna 1969.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.