"Koreoiden sodasta syntyisi tunneissa käsittämätön määrä siviiliuhreja"

Pohjois- Korean eilinen hyökkäys Etelä-Korean alueelle on saanut monet pelkäämään täysimittaisen sodan syttymistä maiden välillä.

Maanpuolustuskorkeakoulun komentaja Juha-Antero Puistola uskoo, että alueella yritetään välttää sotaa viimeiseen asti. Hän muistuttaa kuitenkin, että jos sota syttyisi, olisi alueella ensi tuntien aikana syntyvä siviiliuhrien määrä valtava.

Eilistä iskua Puistola pitää ennen muuta Pohjois-Korean voimannäytteenä, joka liittyy maassa meneillään olevaan vallanvaihtoon.

- Pohjois- Korean kannalta eilisessä iskussa on tietty logiikka, jonka voi tiivistää ajatukseen "Ei tuumaakaan periksi", Puistola arvioi huomenta Suomen haastattelussa.

- Pohjois-Korea katsoo puolustavansa omaa aluettaan ja hallintoaan Etelä-Korean sekä Yhdysvaltain aggressioilta. Uusi valta pitää saada vakiintumaan ja tähän vakiintumiseen liittyy se, että pidetään yllä ulkopuolista jännitettä ja ulkopuolista uhkaa.

Puistola näkee, että täysimittaiseen pelkoon Etelä-Koreassa ei ole syytä, vaikka tilanteesta onkin syytä olla huolissaan.

- Tämän ei pidä antaa vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, mutta tilannetta ei myöskään pidä päästää valumaan huonompaan suuntaan.

"Sotaan ei varaa"

Etelä-Korea ei vastannut eiliseen iskuun sotilaallisesti. Puistolan mukaan tämä johtuu siitä, että täysimittaiset kostoiskut voitaisiin tulkita sodanavauksiksi, joihin Etelä-Korealla ei ole varaa.

- Pohjois- Korea on itse ilmoittanut, että se voisi muuttaa Soulin tulimereksi, jos alueella alkaisi täysimittainen sota. Ja tätä ei epäillä. Pohjois- Korean aseet on sijoitettu siten, että niillä voitaisiin ampua tuhansia ja taas tuhansia laukauksia Etelä-Koreaan. Ja silloin sodan ensimmäisinä tunteina syntyvä siviiliuhrien määrä olisi käsittämättömän suuri.

Puistola näkeekin, että Etelä- Koreassa halutaan pitää ehdottomasti huoli siitä, ettei sotaa synny.

Myös Kiina on vaatinut malttia alueen tilanteeseen.

- Myöskään Kiina ei halua alueelle täysimittaista sotaa, koska sodasta olisi seurauksena Pohjois-Korean romahtaminen. Tästä seuraisi Kiinaan valtava pakolaisaalto. Sodasta seuraisi myös vakavat taloudelliset seuraukset sekä Etelä-Korealle että Kiinalle, Puistola luettelee.

Kiina haluaa todennäköisesti välttää myös sen mahdollisuuden, että Yhdysvallat ja Kiina joutuisivat alueella selkkauksen vuoksi nokikkain.

Puistola uskookin, että tilannetta pyritään nyt ratkomaan ensi sijassa diplomaattisin keinoin

- Tällä hetkellä kaikki osapuolet pyrkivät siihen, ettei sotaa tulisi. Nyt yritetään diplomaattisin keinoin ja pienin askelin saada tämä jännite laskemaan. Tämä tapahtuu muun muassa niin, että Etelä-Korea ja Yhdysvallat yrittävät pikkuhiljaa syöttää Pohjois-Koreaan muutakin näkemystä maailmasta kuin valtion virallinen tiedotuskanava siellä antaa.

Katso Maanpuolustuskorkeakoulun komentajan Juha-Antero Puistolan haastattelu: (Huomenta Suomi 24.11.2010)

Lue myös:

    Uusimmat