Mainos

Koreoiden pääministerit ryhtyivät rakentamaan talousyhteistyötä

Maiden pääministerit kohtasivat edellisen kerran vuonna 1992.

Jaetun Korean pääministerit ovat istahtaneet pitkästä aikaa saman pöydän ääreen. Kolmipäiväisen tapaamisen teema on selvä: panna toimeen maiden johtajien viime kuussa solmima laaja-alainen yhteistyösopimus.

- Johtajat tekivät eeppisen sopimuksen rauhan ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi Korean niemimaalla, joten meidän tulisi saada aikaan erittäin hyviä tuloksia, sanoi Etelä-Korean pääministeri Han Duck Soo virkaveljelleen Kim Yong Ilille. Kaksikko tapaa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa.

Pääministereillä ei kummassakaan maassa ole kummoista poliittista vaikutusvaltaa ja heitä pidetäänkin lähinnä johtajien käsikassaroina.

He keskittyvät tapaamisensa aikana etenkin Pohjois-Korean talouden elvyttämiseen massiiviseksi kaavaillun apupaketin avulla. Tarkoitus on muun muassa kehittää maan satamia, telakoita ja pahoin rapistuneita tie- ja rautatieverkkoja.

Paketin arvo saattaa liikkua useissa miljardeissa euroissa. Etelä-Korea pelkää, että pohjoisen kurjistuva talous romahtaa kokonaan ja vie naapurinkin perässään, joten se on ollut innokas avuntarjoaja.

Avusta puhuminen on kuitenkin helpompaa kuin varsinainen täytäntöönpano: sulkeutunutta Pohjois-Koreaa ei ole helppo saada avaamaan rajojaan ulkopuolisille, ja Etelä-Koreassa taas hallitusta on ryhdytty kritisoimaan yhä kovemmin siitä, että se antaa pohjoiselle paljon mutta saa vastineeksi vähän.

Maiden pääministerit kohtasivat edellisen kerran vuonna 1992, kylmän sodan päättymisen jälkimainingeissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.