Koreoiden nahistelu ei johtane sotaan

Korean niemimaan kiristyvä tilanne on saanut monet pelkäämään täysimittaista sotaa alueella etenkin nyt, kun Etelä-Korea on ilmoittanut kostavansa Pohjois-Korean sotilaallisen provokaation.

Koreoiden suhteita kuumentaa eteläkorealaisen sota-aluksen uppoaminen maaliskuussa. Kansainvälisen selvitysryhmän mukaan Pohjois-Korea upotti sota-aluksen torpedolla ja aiheutti 46 merisotilaan kuoleman.

Vaikka Etelä-Korean käyttämä retoriikka on ollut konfliktissa poikkeuksellisen tiukkaa, pitää tutkija äärimmäisen epätodennäköisenä aseellista konfliktia Korean niemimaan.

- Kattavaan vastahyökkäykseen etelästä tuskin lähdetään, koska se vetäisi myös Yhdysvallat mukaan konfliktiin. Yhdysvallat tuskin tällaiselle päätökselle antaisi siunauksensa, sanoo tutkija Kristian Kurki Ulkopoliittisesta instituutista.

Uhittelu on osa sisäpolitiikkaa

Kurjen mukaan Etelä-Korean kovasanainen uhittelu liittyy puhtaasti maan sisäpoliitiikkaan. Maata tällä hetkellä johtava konservatiivihallinto pääsi valtaan nimenomaan painottamalla sitä, miten säyseitä ja pehmeitä Etelä-Korean entiset hallinnot ovat olleet Pohjois-Koreaa kohtaan.

- Etelä-Korean hallinnon on näytettävä tällaista kovaa puolta itsestään. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että Etelä-Korea ryhtyisi sotaan, koska maalla olisi niin paljon hävittävää, kuten maan koko varallisuus ja yhteiskunnallinen rauha. Kyllä Etelä-Korean on nyt pakko tehdä yhteistyötä ulkomaiden kanssa.

Pohjois-Korean sodalla uhkailuun Kurki suhtautuu varauksella. Hän muistuttaa, että maa on perinteisesti uhkaillut hyvin herkästi sotatoimilla.

- Pohjois-Korean retoriikka pitää aina suhteuttaa maan diplomaattisiin tavoitteisiin. Maa pyrkii retoriikallaan johonkin, se pyrkii hallitsemaan tilannetta, Kurki toteaa.

Taloudelliset pakotteet kostotoimina

Tutkija arvelee, että Etelä-Korean uhkaamat kostotoimenpiteet pohjoista naapuriaan kohtaan tulevat olemaan taloudellisten pakotteiden lisäämistä. Lisäksi Etelä-Korea voi käyttää hyväkseen asemaansa Pohjois-Korean toiseksi suurimpana kauppakumppanina.

- Etelä-Korea tuo jonkin verran tarvikkeita Pohjois-Koreasta. Jos Etelä-Koreaa luopuu tuontituotteista, niin Pohjois-Korea menettää arvokkaita tuloja.

Kiinan rooli Korean niemimaan konfliktissa saattaa muodostua jälleen merkittäväksi.

- Pidän hyvin realistisena mahdollisuutena sitä, että kiistaa ryhdytään ratkomaan Kiinan avulla. Maa on Pohjois-Korean suurin kauppakumppani ja vannoutunein tukija. Kiina pystyy asettamaan paljon kovempia ehtoja Pohjois-Korean johdolle kuin kansainvälinen yhteisö.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat