Mainos

Koreoiden johtajat tapaavat ensikertaa

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Maiden mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il sekä Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung tapaavat kesäkuussa.

Pohjois- ja Etelä-Korean päämiehet tapaavat ensikertaa

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat pitävät historiallisen huippukokouksen kesäkuussa Pohjois-Koreassa, maat kertoivat tänään yhteisessä ilmoituksessaan. Etelä-Korean presidentin Kim Dae Jungin ja hänen pohjoiskorealaisen virkaveljensä Kim Jong Ilin välinen tapaaminen pidetään 12.-14. kesäkuuta Pjongjangissa.
Huippukokous on samalla Kim Jong Ilin ensimmäinen tapaaminen toisen valtion päämiehen kanssa sen jälkeen, kun hän nousi Pohjois-Koreassa valtaan isänsä, Kim Il Sungin, kuoleman jälkeen heinäkuussa 1994. Eteläkorealaisen ministerin mukaan huippukokouksen aiheena on maiden välinen taloudellinen yhteistyö. Tapaamista valmistellaan vielä myöhemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun Etelä-Koreassa on torstaina pidetty parlamenttivaalit.

Koreoiden välillä ei ole aiemmin pidetty valtionpäämiesten välistä huippukokousta. Edellinen korkean tason tapaaminen oli vuonna 1991, jolloin maiden edustaja allekirjoittivat ns. perussopimuksen suhteiden parantamisesta. Sopimusta ei ole koskaan pantu täytäntöön. Kesäkuisen huippukokouksen aiheita ovat mm. Pohjois-Korean taloudellinen avustaminen ja ulkomaisten sijoitusten saaminen Pohjois-Koreaan. Myös Korean sodan erottamien perheiden jälleenyhdistäminen on asialistalla.

Koreat ovat edelleen virallisesti sodassa keskenään, sillä vuosina 1950-53 käydystä sodasta ei ole koskaan allekirjoitettu rauhansopimusta. Yhdysvallat ja Japani ottivat tiedon huippukokouksesta myönteisesti vastaan. Japanin mukaan huippukokous saattaa aloittaa uuden aikakauden Koreoiden välisissä suhteissa.

Tieto Koreoiden johtajien tulevasta huippukokouksesta on otettu maailmalla iloiten vastaan.
Yhdysvallat oli uutiseen tyytyväinen ja Japanin mukaan huippukokous saattaa aloittaa uuden aikakauden Koreoiden välisissä suhteissa.
(STT-AFP-Reuters-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.