Mainos

Koreografit kilpailevat huomenna

Kansainvälisen balettikilpailun tanssijat saavat hengähtää huomenna, kun vuorossa on koreografiakilpailu. Kilpailuun halukkaiden määrä yllätti tuomariston puheenjohtajan Jorma Uotisen. Tuomaristo katsoi kaikkiaan 70 videota, joista se hyväksyi 12 työtä loppukilpailuun.

Jorma Uotinen yllättyi koreografien innostuksesta. Tässä kuvassa Uotisen oma kesitys nimetlä Uni.

Suomen Susanna Leinosen peruttua osallistumisensa kilpailuun osallistuu yksitoista koreografia. Heistä viisi on suomalaisia: Simo Kellokumpu, Thomas Rydberg, Arja Tiili ja yhteisteoksella Minna Tuovinen ja Martin Heslop. Tuovisen ja Heslopin koreografiasta Crawl the Butterfly Back nähtiin jo viitteitä eilisen balettikilpailun välierissä, kun Sara Vuorinen esitti siitä osan yhdessä Valtteri Raekallion kanssa.

Kaikki kilpailevat koreografiat on tehty suomalaiseen musiikkiin 2000-luvulla. Pisimmillään ne kestävät 12 minuuttia ja kussakin esiintyy kahdesta seitsemään tanssijaa. -Suomalaisen musiikin pakko ei eliminoinut kilpailijoita, vaan ennemminkin innoitti heitä, Uotinen uskoo. Kilpailussa kuullaan mm. Einojuhani Rautavaaran, Kaija Saariahon, Tapani Rinteen, Jean Sibeliuksen, Kimmo Pohjosen ja Pan Sonicin musiikkia.

Vuonna 1995 koreografiakilpailu ei ollut kovin onnistunut, koska mukana oli opettajia ja harjoittajia. Nyt kaikki kilpailijat ovat varsinaisia koreografeja. -Kaikilla loppukilpailuun päässeillä on jo selkeästi nähtävissä omaperäinen ote työhönsä, joten kilpailusta tulee varmasti kiinnostava. Siinä nähdään läpileikkaus siitä, mitä maailmalla nyt tehdään, Uotinen ennakoi.

Elävä esitys on toki tuomareillekin aivan erilainen kuin nauhalta nähty. Koreografiakilpailun tuomaristossa istuu balettikilvan tuomareista Uotisen lisäksi yhdysvaltalainen Simon Dow. Muut koreografiakilpailun tuomariston jäsenet ovat Katrin Hall Islannista, Samuel Wuersten Hollannista ja Renato Zanella Itävallasta. Kilpailun Grand Prix -palkinto on samansuuruinen kuin balettikilvankin eli noin 60 000 markkaa. Muina palkintoina jaetaan lisäksi yhteensä 60 000 markkaa tuomariston päättämällä tavalla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.