Mainos

Koreat tulittivat toisiaan merellä

Neljä etelä-korealaista sotilasta on kuollut ja 22 loukkaantunut Etelä- ja Pohjois-Korean alusten välisessä ammuskelussa merellä. Yksi Etelä-Korean alus upposi välikohtauksessa.

Merivoimien alukset tulittivat toisiaan maiden länsirannikolla.

Tiedon mukaan yksi pohjoiskorealaisalus olisi syttynyt tuleen ja hinattu pois, mutta mahdollisista uhreista ei ole tietoa.

Etelä-Korean viranomaisten mukaan tilanne syntyi, kun kaksi Pohjois-Korean partioalusta ylitti maiden rajan ja tunkeutui Etelä-Korean vesille. Tilanne on heidän mukaansa jo palannut normaaliksi.

Myöhemmin lauantaina eteläkorealaisviranomaiset ilmoittivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että maan laivasto Koreoiden aluevesirajalla Keltaisella merellä ja armeija maiden rajalla on asetettu valmiustilaan. Aiemmin kerrottiin, että Etelä-Korean presidentti Kim Dae-jung kutsui kokoon kansallisen turvallisuuden neuvoston hätäkokouksen tapauksen vuoksi.

Koreoiden 50-luvun sodan jälkeen perustettu YK:n valvontajoukko UNC ilmoitti lausunnossaan vaativansa Koreoiden välistä sotilasneuvottelua tapauksen vuoksi.

Pohjois-Korean alus avasi tulen

Yhteenotto sattui, kun kaksi pohjoiskorealaista partioalusta ylitti maiden välisen rajan saattaessaan kalastusaluksia lähellä Yeonpyongdon saarta. Etelä-Korean puolustusministeriön edustaja, kenraaliluutnantti Lee Sang-hee sanoi, että pohjoiskorealaisalus avasi tulen, minkä jälkeen eteläkorealaisalus vastasi tuleen. Yhteenotto kesti noin 20 minuuttia.

Leen mukaan ennen ammuskelua pohjoiskorealaisaluksille ilmoitettiin toistuvasti kovaäänisillä, että ne ovat ylittäneet rajan. Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KNCA ilmoitti kuitenkin myöhemmin lauantaina, että Etelä-Korea syyllistyi "vakavaan provokaatioon", joka oli yhteenoton syynä. KNCA:n lainaaman sotilaslähteen mukaan eteläkorealaisalus oli ryhtynyt tulittamaan "tavanomaisessa partiotehtävässä" ollutta pohjoiskorealaisalusta.

Pohjois-Korean laivaston alukset ovat käyneet Etelä-Korean aluevesillä yhdeksän kertaa kuluvan vuoden aikana, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun tapaukseen liittyy tulitaistelu. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun Koreoiden armeijat tulittivat toisiaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.