Mainos

Koreat sopuun perhetapaamisten jatkamisesta

Pohjois-Korea keskeytti sodan erottamien perheiden jälleennäkemiset, kun Etelä-Korea lopetti ruoka-avun naapurimaan ydinkokeen takia viime kesänä.

Etelä-Korea ilmoitti perjantaina aikovansa jatkaa ruoka-apua Pohjois-Koreaan. Lisäksi Koreat kertoivat päässeensä sopuun perhetapaamisten aloittamisesta uudelleen.

Pjongjangissa käydyt neuvottelut olivat Koreoiden ensimmäiset Pohjois-Korean syksyllä tekemän ydinkokeen jälkeen.

Etelä-Korean yhdentymisministeri Lee Jae Joung kertoo, että Etelä-Korea aikoo jatkaa riisi- ja lannoiteapua Pohjois-Koreaan. Apu on ollut keskeytyksissä Pohjois-Korean viime kesän ohjuskokeiden jälkeen.

Avun määrä tulee olemaan viime vuosien tasolla, mutta se toteutetaan vaiheittain, ministeri sanoo. Lannoitteiden kuljetus alkaa ennen ruoka-apua.

Etelä-Korea on ollut haluton jatkamaan täysimittaista ruoka-apua Pohjois-Koreaan ennen kuin maa aloittaa ydinohjelmansa purkamisen. Perjantaina ilmoitettiin, että Koreat keskustelevat ruoka-avusta vielä keskenään huhtikuun lopulla. Tuolloin on jo käynyt ilmi, onko Pohjois-Korea sulkenut ydinreaktorinsa määräaikaan mennessä kuuden maan neuvotteluissa sovitun mukaisesti.

Pohjois-Korea olisi halunnut, että ruoka-avusta olisi keskusteltu jo tässä kuussa.

Etelä-Korea oli toimittanut pohjoiseen 500 000 tonnia riisiä ja 350 000 tonnia lannoitteita vuodessa. Kun Etelä-Korea keskeytti avun, Pohjois-Korea puolestaan käveli ulos ministeritason neuvotteluista heinäkuussa ja keskeytti perhetapaamiset. Pohjois-Korean ydinkoe kiristi maiden suhteita edelleen lokakuussa.

Nyt solmitun sopimuksen mukaisesti 1950-luvun sodan erottamien perheenjäsenien videotapaamiset alkavat jo tässä kuussa ja varsinaiset tapaamiset toukokuussa. Monet vanhemmat korealaiset ovat sanoneet hartaimman toiveensa olevan, että he vielä ennen kuolemaansa näkisivät sukulaisensa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.