Mainos

Koreat sopuun perheiden yhdistämisestä

Pohjois- ja Etelä-Korean johtajat allekirjoittivat tänään sopimuksen mm. jännityksen lieventämisestä Korean niemimaalla ja Korean sodassa erilleen joutuneiden perheiden yhteensaattamisesta.

Pohjois- ja Etelä-Korea

Sopimukset saatiin aikaan Etelä-Korean presidentin Kim Dae Jungin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin historiallisessa huippukokouksessa Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Kim Dae Jung kuvasi tuoreeltaan huippukokousta menestykseksi ja kutsui Kim Jong Ilin vastavierailulle Souliin.
-Ilmoitan täten, että huippukokousneuvottelut ovat olleet menestykselliset. Ilmaisen syvimmän kunnioitukseni Kim Jong Ilille ja Pohjois-Korean kansalle tämän onnistuneen tuloksen saavuttamisesta, Kim sanoi.

Kim Dae Jungin ja Kim Jong Ilin kerrottiin päässeen yksimielisyyteen kaikkiaan neljässä laajassa asiakohdassa. Sopimukseen sisältyvät Koreoiden välinen sovittelu ja askeleet kohti jälleenyhdistymistä, jännityksen lieventäminen, Korean sodassa erilleen joutuneiden perheiden yhteensaattaminen ja valtuuskuntien vaihto eri aloilla. Sopimus saatiin aikaan historiallisessa huippukokouksessa. Koreoiden johtajat eivät ole tavanneet aiemmin, eivätkä maat ole allekirjoittaneet rauhansopimusta vuonna 1953 päättyneen sodan jälkeen.

Uusi alku

Koreat ovat olleet lähellä läpimurtoa pari kertaa aiemminkin. Ne sopivat yhteisestä julistuksesta vuonna 1972 ja hyökkäämättömyyssopimuksesta vuonna 1991, mutta suhteet painuivat aina uudelleen aallonpohjaan. Valtionpäämiesten välistä huippukokousta suunniteltiin jo Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan Kim Il Sungin kuoleman aikoihin vuonna 1994. Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung toivoi keskiviikkona, että huippukokous merkitsi uutta alkua Koreoiden suhteissa.

-Olemme rauhan ja sovinnon tiellä, hän totesi. Aiemmin Kim Dae Jung sanoi pohjoiskorealaiselle isännälleen, että jälleenyhdistymisen tulee olla Koreoiden lopullinen tavoite. -Elämme tiedon ja informaation aikakautta emmekä enää aikaa, jolloin väestö ja alue olivat tärkeimpiä. Jos kansamme yhdistävät energiansa, voimme nostaa kansakuntamme maailman maiden ykkösrivistöön, Kim lausui.

Huippukokous alkoi tiistaina myönteisissä merkeissä, kun Kim Jong Il ilmestyi yllättäen vierastaan vastaan lentokentälle. Valtionpäämiehet matkustivat kentältä Pjongjangiin samalla autolla, mitä eteläkorealaiset tarkkailijat pitivät vielä yllättävämpänä. Kimit neuvottelivat tiistaina kahden kesken vajaat puoli tuntia. Keskiviikkona valtionpäämiehet keskustelivat suljettujen ovien takana nelisen tuntia. Kim Dae Jungin tiedottaja kuvasi keskusteluja suoriksi. Hänen mukaansa Kim Jong Il suhtautui neuvotteluihin myönteisesti.

Kim Dae Jung kehotti Pohjois-Koreaa parantamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin ja Japaniin, joita Pohjois-Korea usein syyttää militaristisista aikomuksista. Epävirallisten tietojen mukaan Kim Dae Jung keskusteli Pohjois-Korean hallituksen edustajien kanssa edustustojen avaamisesta. Etelä-Korean edustajat vahvistivat, että neuvotteluissa puhuttiin myös suoran puhelinlinjan perustamisesta Koreoiden johtajien välille. Tiettävästi keskusteltiin myös yhteisesiintymisestä Sydneyn olympialaisten avajaisissa ja päättäjäisissä. Huippukokouksen onnistumista kuvaa ehkä jonkin verran se, että Pohjois-Korea keskeytti kovaäänispropagandansa maiden välisen aselepolinjan yli. Etelä-Korean armeijan edustajien mukaan kovaäänisistä lähetettiin tänään musiikkia.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.